Deepfake-szűrőt fejlesztenek az orosz belügyminisztérium számára

A hamisítási módszerek tökéletesedése komoly bűnügyi kockázatokat is hoz magával, ezért fejlett módszerekkel kell fellépni ellenük.

Az orosz Rosszijszkaja Gazeta lap pénteki interjújában Jurij Zsdanov rendőr altábornagyot a kiberbűnözés mai helyzetéről kérdezték, és ő elmondta, hogy a védekezési stratégia része az is, hogy egy olyan rendszert fejlesztenek a belügyminisztérium számára, mely felismeri a deepfake módszerrel manipulált fotókat és videókat.

Hirdetés

A mesterségesintelligencia-alapú rendszert a március 4-én aláírt szerződés szerint az állami szféra egyik állandó beszállítója, a „Fejlett Technológiák és Stratégiai Rendszerek” (Высокие технологии и стратегические системы – ВтиСС) nevű vállalat fejleszti 3,55 millió rubeles (kb. 13 millió forint) költségvetésből. A „Tükör” kódnevű projekt megvalósítás határideje: 2022. november 30.

A belügyminisztérium azzal indokolja a fejlesztést, hogy egyre szaporodnak a deepfake technológiát felhasználó bűncselekmények, bűncselekmény-kísérletek, többek között telefonos csalások vagy különféle indíttatású lejárató kampányok, és az új rendszertől ezek hatékony és gyors felderítését remélik.

Az altábornagy utalt rá, hogy a deepfake technológiák elterjedése óriási veszélyt jelent, az egész világon igyekeznek küzdeni ellene, pl. a Reddit és a Twitter is tiltják már az ilyen tartalmak közzétételét.

Azóta történt

Előzmények