Kína lecsap a bitcoinbányászatra és a kriptokereskedelemre

Elhárítaná a pénzügyi kockázatokat a kínai Államtanács, eközben komoly szabályozásokat sürget az amerikai tőzsdefelügyelet elnöke is.

Nagy port kavart nemrég, hogy három kínai hatósági szervezet is szigorított, és megtiltotta a bankok és fizetési szolgáltatásokkal foglalkozó cégek számára, hogy bármilyen formában kriptopénzekkel kapcsolatos szolgáltatást nyújtsanak vagy szolgáljanak ki. Betiltották a kriptotőzsdéket és az ICO-kat is a jelentések szerint, bár a magánemberek tulajdonában továbbra is lehetnek kriptovaluták. Kína kampánya azonban itt még nem ér véget a kriptopiaccal szemben.

A múlt hét végén ugyanis a kínai Államtanács bejelentette, hogy Kína lecsap a bitcoinbányászatra és a kriptokereskedelemi tevékenységekre is, a pénzügyi kockázatok elhárításának részeként. Ezzel párhuzamosan a tőzsdei szektor illegális tevékenységeit is megszüntetnék, és szeretnék megerősíteni a részvény-, kötvény- és forexpiacok stabilitását.

A jelentések szerint ez az első alkalom, hogy maga a kínai Államtanács célzottan támadja a kriptobányászati tevékenységeket. Hasonlóan más kormányzatokhoz, a kínai vezetők is leginkább a pénzmosás és a befektetők védelme kapcsán látják szükségesnek a szigorításokat a kriptoiparral szemben.

Érdekesség, hogy Hong Kong licenchez kötné a kriptotőzsdék működését, és kizárólag professzionális befektetők számára engedélyezné azok használatát.

A kínai állami tévé ugyanakkor arra figyelmeztette az embereket, hogy a kriptokereskedelem szisztematikus kockázatot jelent. A tájékoztató szerint a bitcoin nem befektetési eszköz, hanem egy spekulatív intézmény, amit általában a feketepiacon használnak pénzmosásra vagy drog-, fegyver- és emberkereskedelem céljából.

A várható szigorítások azért is fontosak, mert szakértői becslések szerint a világ kriptobányászatának körülbelül 70 százaléka Kínában zajlik. A szakemberek szerint a kínai lépéseknek meghatározó következményei lesznek a globális kriptopiacokra vonatkozóan.

Időközben egyébként Elon Musk jelezte a Twitteren, hogy ő személy szerint a kriptopénzeket támogatja a fiat pénzekkel szemben.

Az amerikai tőzsdefelügyelet elnöke, Gary Gensler pedig közölte: a kriptotőzsdék szigorúbb szabályozását szeretné látni.

Azóta történt

Előzmények