Június elején indul a Huawei mobilos operációs rendszere

A vállalat új utakat keres, hogy megkerülje az amerikai korlátozásokat.

A Harmony OS bevezetéséről már jó ideje szólnak hírek, a Huawei is többször jelentkezett, de most bejelentették a hivatalos indulás pontos dátumát is: június 2-ától telepítik a készülékekre a szoftvert.

Hirdetés

Az okostelefonokra tervezett Harmony OS fejlesztése és piacra dobása egyike a kínai távközlési vállalat azon lépéseinek, melyeket az amerikai korlátozások ellensúlyozására határoztak el. A saját operációs rendszer megszüntetheti azt a függőséget, melyet az amerikai bázisú Google Androidjának használata okoz, így a tiltásokat (a támogatás megszüntetése, szolgáltatáskorlátozás stb.) is el lehet kerülni vele.

A Reuters tudósítása megjegyzi, hogy az jelen pillanatban még nem világos, hogy a bevezetés csak az új telefonokra vonatkozik-e, vagy pedig fokozatosan jön a Harmony frissítés formájában a régi készülékekre is, illetve a bevezetés ütemezéséről – hogy milyen gyorsan zajlik le – sincs egyelőre információ.

A hajdan piacvezetőként is szereplő Huawei az első negyedéves adatok alapján 4 százalékos részesedéssel a hatodik a globális mobiltelefon-piacon.

Mint a Reuters megjegyzi, egy nemrég hozzájuk került belső körlevélből kiderül, hogy a Huawei vezetője, Ren Zhengfei többek között abban látja a nyomás alól történő kiszabadulást, hogy a vállalat nyílt forráskódú szoftverekre támaszkodva a szoftverfejlesztés területén váljék a legnagyobbá, és ennek érdekében nagy energiákat koncentrálnak erre a területre.

Előzmények