Jelentős pénzeket öntene a chipszektorba az EU

Thierry Breton európai biztos szerint az EU készen áll rá, hogy jelentős pénzeket fektessen be a chipszektorba.

Thierry Breton, a belső piac európai biztosa a napokban jelentette ki, hogy az EU készen áll arra, hogy jelentős pénzeket fektessen be az európai félvezetőgyártás bővítésébe, továbbá a chipszektor támogatásába.

Az ASML főhadiszállásán tartott találkozó után Breton hangoztatta, hogy Európának szüksége van a kapacitásbővítésre, mielőtt elérhetné a célját, és 20 százalékos részt vállalna a globális félvezetőgyártásból. 2030-ra pedig a legfejlettebb, 2 nm-es chipek termelését is meg akarják oldani.

Az EU áprilisban indított el egy chipszövetséget, amelynek része az ASML, az Infineon, az STM és az NXP is. Breton szerint a szövetség hasonló ahhoz a támogatáshoz, amelyet Amerika, Kína és Dél-Korea alakít ki stratégiaként a saját chipszektorának felpörgetéséhez. Az EU is szeretné a nagyok egyikét (TSMC, Samsung, Intel) elcsábítani, fejlett chipgyár építésének reményében.

A tőkét több EU-program biztosíthatja, részben a 800 milliárd eurós koronavírus-helyreállítási alapból. Ennek 20 százalékát költik úgynevezett digitális átállásra.

Az EU álláspontja szerint a régió nem a külföldi chipgyártókat akarja kétségbeesetten idevonzani, hanem lehetőséget nyújtanak számukra az ide érkezésre és a befektetésre. Breton azt reméli, a gyors haladás hónapokon belül látható eredményekben mutatkozik meg.

Azóta történt

Előzmények