Így vásárolnak tévét a magyarok

A kereskedő szerint érdemes több szempontot is figyelembe véve súlyozni a döntésnél.

A funkciók, képernyőméretek, kijelzőtechnológiák és gyártók rengetegében könnyen elveszhet a vásárló, az Euronics ezért összegyűjtötte a magyar vásárlók legjellemzőbb kérdéseit és választási szempontjait.

Minél nagyobb a kijelző, annál jobb

Amíg régen egy 32 colos készülék már nagynak számított, ma inkább az 50 colnál nagyobb képernyőméretet keresik a vásárlók. Az Euronics tapasztalatai szerint jelenleg az 55 hüvelyk a legkeresettebb tévéméret. „A tévé méretének kiválasztásakor azt érdemes átgondolni, hogy milyen távolságból fogjuk nézni a készüléket. Minél nagyobb a tévé képernyője, annál távolabb kell ülnünk a megfelelő betekintési szög érdekében. Egy 55 colos készülék esetén például 2,5-3 méteres távolság a javasolt a megfelelő betekintéshez” – mondta el Stummer Attila, az Euronics hálózatfejlesztési és oktatási vezetője.

Hirdetés

A szakértő szerint a tévékkel kapcsolatos egyik legnagyobb tévhit, hogy a nagy méretű készülékek sok áramot fogyasztanak. A LED technológiának köszönhetően azonban ez ma már nem így van, a nagy méretű készülékek is energiatakarékosak.

Nem mindenkinek kell nagy felbontás

Bár a vásárlók jellemzően a lehető legnagyobb felbontást keresik a boltokban, sokan nem gondolnak a megfelelő képminőséghez szükséges kiegészítő termékekre. Stummer Attila szerint annak érdemes nagy felbontású televíziót vásárolnia, aki rendelkezik széles sávú internettel vagy valamilyen játékkonzollal. A játékkonzolok már nagy felbontású jelet adnak le, valamint az online streaming-szolgáltatók is ilyen tartalmakat kínálnak, ezeket pedig élmény egy megfelelő minőségű képernyőn nézni. Ha azonban csak alacsonyabb felbontású tartalmakat nézünk, könnyen csalódhatunk az új készülékben.

Technológiák és funkciók

A legtöbb kérdés a kijelzőtechnológiákkal és a funkciókkal kapcsolatban érkezik a vásárlóktól. Az Euronics szakértője szerint egyik kijelzőtechnológiával sem nyúlunk mellé, de a vásárlás előtt érdemes átgondolni az igényeinket és azt, hogy milyen eszközökkel és milyen tartalomtípusokhoz szeretnénk használni a készüléket. A játékkonzolokhoz a rendkívül gyors válaszidő miatt például az OLED kijelzőtechnológiát javasolják.

A vásárlók emellett az okosfunkciókra, a tévéken futó operációs rendszerekre és a csatlakozási lehetőségekre kíváncsiak, valamint arra, hogy az új készülék mennyire lesz kompatibilis az otthon már meglévő eszközökkel.

Hódít a fali konzol

Mivel a televízióállványok nagy helyet igényelnek, kezdenek szinte teljesen eltűnni a piacról. Ma már a vásárlók többsége a fali konzolokat keresi, hiszen ezek kevesebb helyet foglalnak el a nappaliban, illetve a legtöbb típus kényelmesen dönthető és forgatható a felhasználó igényei szerint. A szakértő szerint vásárlás előtt érdemes végiggondolni, hogy egyes eszközöket – például játékkonzolt vagy beltéri jeladót – hol fogunk elhelyezni a tévé mellett.

Hasznos kiegészítő lehet például egy hangprojektor is, hiszen sok televízió esetében szükség lehet a hangzás megtámogatására. Egy jó minőségű HDMI kábellel és routerrel a megfelelő felbontást biztosíthatjuk, egy kijelzőtisztító folyadékkal pedig akár a termék élettartamát is megnövelhetjük.

Érdemes egyáltalán drága tévét venni?

Stummer Attila szerint a legjobb választás egy közép-felsőkategóriás készülék vásárlása. Ugyanis egy olcsóbb készülék esetén jóval kevesebb tudást kapunk, illetve előfordulhat, hogy egy kifutó, elavult technológiát vásárolunk meg. A közép-felsőkategóriás készülékek esetében a legújabb technológiát kapjuk, illetve olyan szoftvereket, amelyek még évekig kapnak frissítéseket. Ha elsőre túl drágának érezzük a készüléket, az áruházakban ma már kedvezményes, hosszú távon kifizetődő részletvásárlási lehetőségeket is találunk.

Azóta történt

Előzmények