Magyar siker egy nemzetközi kiberbiztonsági versenyen

Az észt-magyar vegyes csapat holtversenyben második helyezést ért el.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) beszámolója szerint 2021. május 10. és 12. között rendezte meg a GCSP online formában a Cyber 9/12 Strategy Challange versenyt.

Hirdetés

Az eseményen összesen 24 csapat indult, a világ különböző részeiről, hogy megmérettesse képességeit egy kiberincidens stratégiai kezelésében.

Az NKI-t két csapat képviselte:

  • Ups I did it again (Kiss Adrienn, Tóth Rebeka, Katona Gergő, Ruszkovics Patrik – mindannyian NKE ÁNT kiberbiztonsági MA), dr. Bányász Péter felkészítésében

  • Team Tal-NUPS (Tallinn: Kadri Bussov, Kat Zucho; NKE: Szőke Ágoston, Ináncsi Mátyás, kiberbiztonsági MA és Hadtudományi Doktori Iskola); Aleksi Kajander, ill. dr. Bányász Péter és felkészítésében

A megmérettetés során a versenyzők először egy „hírszerzői jelentést” kapnak, amelyben különböző megbízhatóságú forrásokból kell megérteniük egy krízishelyzetet. A rendelkezésre álló információkból (vagy abból a tényből, hogy valamire nincs információ, vagy alacsony megbízhatóságú) kell létrehozniuk egy döntéshozatali dokumentumot (szigorúan maximum egy oldal terjedelemben), valamint kettő-négy válaszalternatívát a krízis kezelésére. A válaszalternatívák nem csak kiberbiztonsági kérdéskör kibontását igénylik, hanem diplomáciai, nemzetközi szervezetek szerepkörei, kommunikációs és rendvédelmi problémákat is kell kezeljenek.

A csapatoknak a döntéshozatali dokumentum átadása után szigorúan tíz percük van prezentálni az általuk megismert kezelendő kritikus pontokat a krízisben, illetve az erre adott válaszalternatíváikat. Majd ezután szintén tíz percben a zsűri, mint politikai döntéshozó, kérdéseket intéz a versenyzőkhöz a válaszalternatívákkal és az incidenssel kapcsolatban.

A versenyben komoly sikereket értek el az NKE-t képviselő csapatok: az Ups I did it again válaszalternatívája különdíjban részesült, mint legkreatívabb válaszalternatíva, a Team Tal-NUPS pedig továbbjutott az elődöntőbe, majd onnan a döntőbe, ahol második helyet sikerült megszerezniük.

Az első nap végén az elődöntőbe jutó csapatok új „hírszerzői jelentést” kapnak, ahol az eddigi krízishelyzet drasztikusan megváltozik, és új döntéshozatali dokumentumra és döntésalternatívákra lesz szükség. Erre a csapatoknak mindösszesen csak egy éjszkájuk van, mert másnap reggel már az elődöntőben kell prezentálniuk az általuk javasolt alternatívákat és kibontott szituációt. A döntőben még jobban szűkül az idő: a megkapott hírszerzői jelentés feldolgozására és a prezentációk elkészítésére mindösszesen 15 percük van a versenyzőknek. Ennek célja a gyors döntéshozatali képesség tesztelése.

Azóta történt

Előzmények