Torrentezés elleni figyelmeztetéseket mutat a SpaceX Starlink internethálózata

A torrentek letöltése és az illegális streaming miatt is figyelmeztetéseket jelenít meg a Starlink a felhasználói részére.

Továbbra is zajlik a SpaceX Starlink internethálózatának építése, küldik fel az újabb műholdakat, amelyekből első körben 12 ezer, később 42 ezer lesz.

Hirdetés

Eközben a SpaceX már több mint 500 ezer előrendelést kapott a szolgáltatásra, de a konkrét indulásról továbbra sincs információ.

Addig is azonban azok, akik már élesben tesztelik a Starlinket, több dologra is kíváncsiak. Valaki Amerikában például szándékosan kalóztartalmakat kezdett el letölteni VPN használata nélkül, hogy kiderítse, mi történik. Kapott is értesítést a cégtől.

Ebben arra figyelmezteti az előfizetőt a Starlink, hogy tartózkodjon a jogvédett tartalmak illegális letöltéseitől. Ez ugyanis a szolgáltatás megszüntetéséhez vezethet, illetve jogi lépéseket vonhat maga után, a tartalom tulajdonosa felől.

Egyből nagy vita alakult ki, az emberek pedig arra kíváncsiak, hogy ez egy egységes irányelv vagy pedig országonként változik. Az egyik felhasználó a Redditen arról ír, hogy Svájcban például nincs ilyen korlátozás, így reméli, hogy a Starlink esetében sem lesz. Egy kanadai illető pedig arról mesélt az eset kapcsán, hogy Kanadában IP-cím alapján sorra perelnek be mindenkit egyes cégek, és sok szülő kap 1500 dolláros bírságokat egy-egy letöltésért. A Reddit-beszélgetésben a felhasználók többségében arra jutottak, hogy az érintetteknek VPN-t kell majd használniuk – természetesen nem mindenki osztotta ezt a nézetet.

Azóta történt

Előzmények