Nagy a baj az USA legnagyobb üzemanyag-szállító rendszerében

Napok óta dolgoznak a helyreállításon, de egyelőre kénytelenek voltak korlátozásokat bevezetni.

Elsőként a Reuters hírügynökség számolt be arról múlt hét végén, hogy zsarolóvírus-támadás érte az Egyesült Államok legnagyobb üzemanyag-szállító vállalatának, a Colonial Pipeline-nak informatikai rendszerét.

A vállalat a gondok miatt ideiglenesen azonnal leállította minden tevékenységét, és ezt hivatalos közleményben is megerősítették.

A hétvégén gőzerővel dolgoztak a helyreállításon, és a CNBC beszámolója szerint a cég kiszolgáló pontjain a terminálok és az üzemanyagtöltők újra működnek.

Azonban nem tudták és nem merték az egész rendszert újra aktiválni, ezért fontos szolgáltatások még mindig offline állapotban vannak: a szakemberek dolgoznak a javításon, de azt nem tudni, mikor próbálkoznak meg az újraindítással. Ennek oka a vállalat közleménye szerint, hogy mind az IT-biztonsági előírásokat, mind a törvényi megfeleléseket le kell ellenőrizniük, és csak akkor bootolnak be újra, ha mindent működőképesnek látnak. (Egy olyan szolgáltatórendszert, mint az üzemanyag-ellátás, természetes módon nem lehet teljes mértékben elszeparálni az internettől, hiszen számtalan tranzakció a hálón történik.)

A történések természetesen kormányzati szinten is reakciókat váltottak ki – egy ország energiaellátásának fontos részéről van szó –, ezért kormányzati vizsgálat is indult. Joe Biden elnököt hivatalból személyesen is tájékoztatták a kialakult helyzetről, aki rendkívüli intézkedéseket rendelt el – pontosabban utasítást adott ki szigorúbb IT-biztonsági szabályok bevezetésére a stratégiailag fontos vállalatoknál.

Azóta történt

Előzmények