Nem kér az EU-s chipszövetségből egy francia chipgyártó

A francia-olasz STMicroelectronics chipgyártó nem szeretne egy lehetséges, EU-s félvezető-szövetséghez csatlakozni.

A francia-olasz STMicroelectronics chipgyártó ügyvezetője, Jean-Marc Chéry azt mondja, hogy a vállalata nem lát okot arra, hogy csatlakozzon egy lehetséges, EU-s félvezető-szövetséghez.

Az Európai Bizottság minden lehetőséget számításba vesz, hogy Európát függetlenebbé tegye a chipek piacán, és bár Chéry szerint az EB törekvése pozitív dolog, de az ő cége ebben nem szeretne részt venni.

Az STMicroelectronics arra számít ugyanis, hogy a chiphiány hamarosan megszűnik. Chéry szerint a kereslet és a kapacitás egyensúlyának hiánya ugyanakkor legalább egy évig tart.

A vállalat mindenféle lapkák termelésével foglalkozik, többek között olcsó mikrokontrollereket és fejlett szenzorokat is gyárt okostelefonokba és önvezető járművekbe.

Thierry Breton európai biztos a múlt hónapban arról beszélt, hogy már 22 EU-tagállam fogott össze azért, hogy létrejöjjön egy új szövetség, ami a félvezetők helyi fejlesztését és gyártását támogatja, ezzel pedig csökkenti Európa függőségét a külföldi beszállítóktól. Az Európai Bizottság a globális félvezető-piacon szeretné megduplázni Európa piaci részesedését, a félvezető-gyártásban betöltött szerepét pedig szintén növelné a következő évtizedben.

Azóta történt

Előzmények