Komolyabban ránéz az AMD és a Xilinx összeborulására az Egyesült Királyság

Nagy kérdés, hogy az akvizíció létrejötte jelentősen csökkentheti-e a piaci versenyt.

Az AMD az előző év októberében jelentette be, hogy 35 milliárd dollárért megveszik a Xilinxet, és ez az összeg teljes egészében AMD részvényekből lesz fedezve, vagyis hagyományos értelemben inkább a cégek egyesüléséről van szó. Az üzletre az érintettek befektetői áprilisban rá is bólintottak, így mostantól kezdve az akvizícióval kapcsolatos ügymenet felgyorsulhat.

Az Egyesült Királyság versenyhatósága, azaz a CMA (Competition and Markets Authority) ugyanakkor bejelentette, hogy komolyabban megvizsgálják az üzletet. Itt konkrétan az a kérdés, hogy az AMD és a Xilinx egyesülése megfelel-e a 2020-as vállalkozási törvény rendelkezéseinek, és ha igen, akkor az üzlet létrejötte jelentősen csökkentheti-e a piaci versenyt.

Ugyan klasszikus értelemben nem beszélhetünk arról, hogy masszívan piacvezető vállalatok borulnának össze, de nem elhanyagolható tényező, hogy az AMD az x86/AMD64-es szerverek piacán messze a leggyorsabb alternatívákat kínálja jelenleg, és a Xilinx is eléggé elhúzott a saját konkurenseitől az elmúlt években. Tehát jelen pillanatban az a tényállás, hogy két olyan cég egyesülne, amelyek a saját területeiken belül a legjobb alternatívákat biztosítják a vállalati szegmens számára, ami szükségessé teheti az akvizíció várható hatásainak alaposabb kivizsgálását.