A zsarolóvírusok miatt várhat komoly szabályozás a bitcoinra

A kormányzatok és a technológiai cégek együttműködésével érkezhetnek a szigorú szabályozások a kriptovaluták piacára – így fékeznék meg az egyre csak terjedő zsarolótámadásokat.

A Reuters jelentése szerint kormányzati és iparági szakemberek közös együttműködés keretében arra készülnek, hogy fellépnek a zsarolótámadások (és az ezeket kiszolgáló kriptopiac) ellen.

Hirdetés

A zsarolótámadással dolgozó hackerek váltságdíjat kérnek az áldozatoktól, és befagyasztják a fájlokat vagy a gépeket, amíg azt nem kapják meg. A váltságdíjat rendszerint bitcoinban vagy más kriptovalutában követelik. Az egyre súlyosbodó zsarolótámadások ügye miatt Amerikában külön akciócsoportot hoztak létre a Reuters forrásai szerint.

A szakemberek állítólag azt javasolják majd, hogy a bitcoint és a többi kriptopénzt agresszív követésnek vessék alá: a kriptovaluták bár népszerűek lettek a befektetők körében, a zsarolótámadással foglalkozók és más bűnözők (drogkereskedők, embercsempészek és terroristák) továbbra is ezekre építik tevékenységüket, mert a világ nagy részén így kevésbé kell attól tartaniuk, hogy elkapják őket. Pénzmosásra is sokan használják ezeket a kriptomegoldásokat állítólag.

A zsarolóbandák tavaly már háromszor annyi pénzt, nagyjából 350 millió dollárt szedtek össze az áldozataiktól, mint 2019-ben. Kedvelt célpontok a magánvállalatok, állami hatóságok, kórházak, iskolák.

A hatóságok szeretnék megállítani a technológiával való visszaéléseket, a kormányzatok mellett állítólag a jegybankok és a pénzügyi bűnözőkre szakosodott nyomozók is világszerte azon dolgoznak, hogyan szabályozzák a kriptopiacot. A fentebb említett amerikai akciócsoport többek között el szeretné érni, hogy többé ne anonim módon történjenek a tranzakciók. Cél továbbá, hogy a kriptotőzsdék ismerjék az ügyfeleiket, továbbá komoly licenckövetelményeknek kelljen eleget tenni a kriptopénzek feldolgozásához. Külön részleget indítanának továbbá a kriptopénzek lefoglalásához.

Ha mindez bekövetkezik, akkor egyes körökben súlyosan visszaeshet a kriptopénzek népszerűsége, hiszen vannak, akik pont abban látják ezek értékét, hogy mentesülhetnek a kormányok megfigyelése alól.

Az akciócsoportban az FBI, az amerikai titkosszolgálat és a legnagyobb technológiai és biztonsági cégek is benne vannak, és alapvető fontosságúnak tartják a nemzetközi együttműködést ezekben a kérdésekben – nyomást pedig állítólag úgy gyakorolnának a piacra, hogy a szövetségeseik is hasonló szabályozásokat hoznának. Elmondták azt is, hogy hiába hiszik a kriptopiacok, hogy saját hálózataik vannak, azok mind a meglévő pénzügyi rendszerektől függenek.

Azóta történt

Előzmények