Több milliárd dolláros támogatást kér az új gyáraihoz az Intel

Egy új európai gyár megépítésébe kezdene az Intel, ezért cserébe azonban 10 milliárd dollárnyi támogatást vár az európai kormányoktól.

Pat Gelsinger, az Intel új ügyvezetője a jelentések szerint nemrég arról beszélt, hogy a vállalatának 8 milliárd eurós (nagyjából 10 milliárd dollár) támogatásra lenne szüksége ahhoz, hogy felépítsen egy új chipgyárat Európában.

A várakozások szerint ennek helye Németországban, Belgiumban, Luxemburgban vagy Hollandiában lesz. Az Intel ezzel egyszerre Arizona államban, Amerikában is tervez egy új gyárat, ehhez pedig hasonló mértékű támogatást vár az amerikai kormánytól.

Nem ez az első eset, hogy az Intel neve és az állami támogatások, kedvezmények egy mondatban szerepelnek, ha bizonyos helyszínekről és új beruházásokról van szó. A szakemberek szerint eddig azonban nem volt példa rá, hogy a kért támogatás konkrét összegét előre bejelentenék.

Az Intel tagadta, hogy Gelsinger konkrét ajánlatot tett volna, végeredményben azonban előfordulhat, hogy az európai és az amerikai kormányoknak meg kell adniuk a kért támogatást – mindkét régió igyekszik bármit megtenni azért, hogy csökkentse a függőségét az ázsiai gyártókkal szemben. A tajvani gazdasági miniszter korábban jelezte, nem lát esélyt arra, hogy az EU-ban gyártsanak chipeket, a TSMC a legfejlettebb technológiájára Tajvanon belül koncentrál majd.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények