6G-kutatásokhoz küldhet fel tesztműholdakat a Huawei

Az utóbbi időben a sertéstenyésztés és az autóipar felé kacsingató Huawei a jelentések szerint a 6G-s technológia hitelesítéséhez készül tesztműholdakat fellőni.

A Global Times jelentése szerint a Huawei kínai partnerek segítségével idén júliusban két műholdat is felküld azért, hogy hitelesítése az 5G-nél ötvenszer gyorsabb 6G-s technológiát, amelynek kutatás-fejlesztésében állítólag vezető szerepet tölt majd be a világban a cég.

Az amerikai korlátozások és azok hatásainak fényében ebben sokan kételkednek. Az utóbbi időben a sertéstenyésztés és az autóipar felé forduló Huawei azonban állítólag a China Mobile és egy rejtélyes nemzeti űrvállalat közreműködésével vág bele a projektbe, amely fontos lehet a kínai hálózati technológiák történetében. Az információkat az állítólag belsős Huawei-kapcsolatokkal rendelkező, független Chang'an Shumajun is megerősítette.

A Huawei sajtóosztálya ugyanakkor arról beszélt, hogy ők maguk egyelőre nem tudnak mindarról, amiket a jelentésben állítanak. A China Mobile pedig nem volt hajlandó nyilatkozni az ügy kapcsán.

Az 5G-nél ötvenszer gyorsabb 6G-s hálózatok magasabb frekvenciákon működhetnek, ezért műholdakra van szükségük a kommunikációra bázisállomások helyett. A Huawei egy ebben a hónapban tartott konferencián arról beszélt, hogy 2030-ra saját 6G-s hálózatot akarnak üzemeltetni, hamarosan pedig megismertetik a technológiát az iparággal. Ami azt illeti, a Huawei már 2019-ben arról beszélt, hogy több mint 10 ezer műholddal biztosít majd 6G-szolgáltatást az egész bolygón.

A 6G-s műholdakat a kezdetekben tesztelésre és zsúfolt városi környezetben alkalmaznák. Kína tavaly lőtte fel a világ első 6G-s kísérleti műholdját, a THz-es űrkommunikációs technológiák kutatása azóta is zajlik.

Azóta történt

Előzmények