Sok gondot okozhatnak a deepfake műholdképek

A geográfusok szerint nem kell sokat várni, hogy nagy bonyodalmakat okozzanak a deepfake műholdképek, amelyek tévinformációk terjesztéséhez is felhasználhatóak.

Komoly problémával nézünk szembe a geográfusok és a biztonsági szakemberek szerint.

Hirdetés

A deepfake szóról mesterséges intelligencia által generált emberek, fotók, videók jutnak eszünkbe, az utóbbi időben például a deepfake Tom Cruise és a pornográf visszaélések kapcsán lehet hallani ilyesmiről. A jelentések szerint azonban a jövőben nagy gondot okoznak majd a deepfake műholdképek is, amelyeket mesterséges intelligencia generál.

A geográfusok attól tartanak, hogy nagyon terjednek majd a jövőben a hamis műholdképek. Ezek segítségével álhírek terjeszthetőek áradásokról, erdőtüzekről vagy éppen valódi, megtörtént események hitelességét vonhatják kétségbe rosszakarók. Azután pedig a valódi műholdképeket sem hiszi majd senki igazinak. Ez a geopolitikai ellentétek és különböző nézeteltérések miatt komoly nemzetbiztonsági problémákat is okozhat, állítják a szakértők.

Érdekesség, hogy az amerikai hadsereg már 2019-ben erre a veszélyre figyelmeztetett, elemzők pedig hangsúlyozták, hogy a katonai akciók tervezésekor és végrehajtásakor is komoly problémákra ütközhetnek, ha hamisított műholdképek keverednek a képbe. A Washingtoni Egyetem szakértői szerint a problémán csak úgy lehet segíteni, ha először felhívják az emberek figyelmét ennek létezésére és veszélyeire. Azt állítják, hogy a legtöbben a mélytanulás az AI által kínált új, problémamegoldó funkciókat ünneplik, de azzal nem foglalkoznak, hogy milyen fenyegetést jelentenek ezek a deepfake tartalmak és azok következményei kapcsán.

Elismerték továbbá, hogy a probléma nem teljesen új keletű, az emberek ugyanis a térképek létezése óta különféle célokkal, előszeretettel hamisítják azokat, nem csak háborúk alatt (és már az ősi civilizációkban is). Példaként említették a hamis települések és utak használatát, amelyekkel a munkájukat igyekeznek védeni a másolóktól a kartográfusok. A mostani probléma azonban még kellemetlenebb, hiszen teljesen valóságosnak tűnnek a látottak, és mivel műholdképeket általában kormányzatok vagy nagy cégek tesznek közzé, az emberek ezeket fenntartások nélkül fogadják el, mint hiteles tartalmat. Igyekeznek olyan szoftver fejleszteni, ami érzékeli a deepfake tartalmakat, de ezek csak folyamatos frissítés mellett működhetnek.

Azóta történt

Előzmények