Pályára állt a kínai űrállomás első modulja

A Tienho (Tianhe) nevű modul az első eleme annak az állomásnak, melynek építését Kína 2022-ben tervezi befejezni.

Ma, 2021. április 29-én, magyar idő szerint 5:23-kor a Kína déli részén található Hajnan-szigeten (Hainan) lévő vencsangi (Wenchang) űrközpontból egy Hosszú Menetelés-5B rakéta alacsony Föld körüli pályára állította a 15 éves működésre tervezett, 3–6 személyes Tienkung (Tiangong, Égi Palota) nevű űrállomás első elemét – írta meg ma reggel az urvilag.hu.

Ez az egység lesz a modulűrállomás központja, rajta alakították ki a személy- és teherűrhajók fogadására alkalmas dokkolóhelyeket, valamit a második és harmadik nehéz modul állandó csatlakozóhelyét is. Szintén ezen a modulon található az űrsétákhoz használható ajtó és zsilip, valamint a teljes rendszer pályaemelését biztosító hajtómű és hajtóanyagtartály, a személyzet részére szükséges gázok (oxigén, nitrogén) és a tiszta víz tartályai. Az űrmodulban alakították ki a 3 fősre tervezett állandó legénységek hálóhelyeit, étkezőjét, WC-jét és tisztálkodó helyét.

A tervek szerint még legalább tíz modult küldenek fel, hogy ezekből állítsák össze a végleges állomást.

A sok éve megindított kínai űrállomás projekt során azt elmúlt években már megépítettek két kisebb, kísérleti, teszteléseket szolgáló állomást, a Tiangong 1-et és a Tiangong 2-t, ezek feladatuk teljesítése után visszatérés közben tervezetten elégtek a Föld légkörében.

Az urvilag.hu szerzője kifejti: az épülő űrállomás központi modul a Tienho lesz, melynek induló tömege közel 20 tonna, hossza 16,6 méter, míg legnagyobb átmérője 4,2 m. Hermetikus térfogata 50 m3. Hátsó részén egy hermetikus zsilipkamra/átszállóalagút és ennek végén egy androgin dokkolórendszer található. Ezt veszi körbe a pályaemeléseket lehetővé tevő hajtóműrendszer, illetve ennek üzemanyagtartályai – nem hermetikus térben. Ez az oldal ún. „nedves” oldal, vagyis az ide dokkolt teherűrhajókból lehetséges az üzemanyag-átszivattyúzás. „Előre” tovább haladva található a nagyobb átmérőjű, hermetikus lakó- és kutatóhelyiség a hálókabinokkal, élelmiszerekkel. Tovább haladva, még „előrébb” alakították ki a 3,5 m átmérőjű irányító központot. A modul orr-részén van a 2,8 m átmérőjű, nagyjából gömb alakú másik zsilipkamra, melyen összesen 4 (száraz) dokkolót és egy űrsétaajtót alakítottak ki. Egy dokkoló néz előre, egy-egy „lefelé” a Föld irányába, valamint jobbra és balra, míg az űrséta ajtó „felül” található.

További szakszerű részletek és leírások az urvilag.hu cikkében olvashatóak.

Azóta történt

Előzmények