Tiszta oxigént állított elő a légkörből a marsjáró

A Perseverance küldetése már eddig is több szenzációs eredménnyel járt: itt az újabb.

A NASA bejelentette, hogy egy projektjük sikeresen valósult meg: a misszióját nemrég megkezdett Perseverance a megfelelő eszközzel oxigént állított elő a marsi légkört felhasználva.

Az erre a célra tervezett kicsiny eszköz, az úgynevezett Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment (MOXIE) április 20-án, a marsjáró helyi küldetésének hatvanadik napján végrehajtotta a tesztet, és sikerült a Mars légkörét 95 százalékban alkotó szén-dioxidból öt grammnyi tiszta oxigént képeznie.

A kísérlet és teszt valóban forradalminak tekinthető: amennyiben a technológiát képesek továbbfejleszteni, az azt is jelentheti, hogy a Marsra – vagy más bolygókra – érkező űrhajósok egyrészt belélegezhető levegőt termelhetnek, másrészt az oxigént felhasználva mód nyílik rakéta-üzemanyag előállítására is.

MOXIE
[+]

A közlemény szerint a MOXIE kétórás előkészület után 6 gramm/óra kapacitással kezdte meg az oxigéntermelést. Ezt a sebességet a mérések és az adatgyűjtés miatt kétszer is visszafogták, így jutottak el addig, hogy a készülék egy óra alatt körülbelül 5,4 gramm oxigént állított elő – ez a mennyiség egy űrhajós számára nagyjából tíz percre elegendő levegőt jelentene átlagos megterhelésnél. Egy elképzelt küldetésnél négy űrhajósnak egy évig egy tonna oxigénre lenne szüksége.

Amennyiben a másik fontos célt nézzük – írják –, az üzemanyagot, ahhoz már – egyéb anyagok mellett – igen jelentős mennyiségre lenne szükség: mintegy 25 tonnára ahhoz, hogy négy űrhajós elhagyja a Mars felszínét. Vagyis a jelenlegi kísérleti, nagyjából egy kenyérpirító nagyságú átalakító eszköznek egy sokkal nagyobb változatát kell majd megépíteni.

A MOXIE-t kifejezetten tesztelési célból készítették, és a kutatók előtt még rengeteg munka áll, ugyanis nagyon sok módon vizsgálják az oxigén-előállítás körülményeit.

Azóta történt

Előzmények