Hamarosan indul a Crew Dragon: élő közvetítés

Az időjárás még befolyásolhatja az felbocsátást, de jók az esélyek.

Magyar idő szerint körülbelül ma délben indítják a SpaceX űrhajóját a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Az eseményt a NASA szokás szerint élőben közvetíti.

A Crew Dragon nevű űrkapszulának ez lesz a második olyan missziója, amikor embereket szállít. A tervek szerint a Falcon 9 rakétát magyar idő szerint 11:49-kor indítják. A felbocsátást eredetileg tegnapra tervezték, de a rossz időjárási viszonyok miatt elhalasztották. Amennyiben ma is gondok akadnának, a következő indítást hétfőn kísérlik meg.

A fedélzeten négy űrhajós lesz: az amerikai Megan McArthur és Shane Kimbrough, a japán Akihiko Hoshide, valamint az Európai Űrügynökség (ESA) részéről Thomas  Pesquet. Az ISS-ben ők csatlakoznak a jelenleg fenn tartózkodó, de a tervek szerint április 28-án visszatérő Shannon Walker, Victor Glover, Michael Hopkins, Soichi Noguchi mellett a tovább maradó amerikai Mark Vandéhoz, illetve két orosz űrhajóshoz, Oleg Novickijhez és Pjotr Dubrovhoz. Feladatuk tudományos kísérletek folytatása, főként sejtvizsgálatokat végeznek majd, melyeket a gyógyszerkutatásban használnak fel. Ugyancsak az új legénység dolga lesz a napenergia-rendszer felújítása is.

Előzmények