Instagram-bejegyzések segítségével tartóztatott le valakit az FBI

Barátnője Instagram-bejegyzéseit is felhasználta az FBI, hogy megtalálja a Capitolium egyik ostromlóját.

Az FBI tájékoztatása szerint sikeresen alkalmaztak arcfelismerő technológiát, hogy levadásszanak és letartóztassanak egy személyt, aki részt vett az Amerikai Egyesült Államok Capitoliumának ostromában idén.

Az ügy több szempontból is érdekesnek számít a szakértők szerint: részben azért, mert az FBI elismerte, hogy arcfelismerést használt a gyanúsítottal szemben, és eleve ennek segítségével fedezte fel az illetőt.

Stephen Chase Randolph-ról akkor szereztek tudomást, amikor képeket kezdtek el összeszedni a közösségi platformokról. A képeket egy nyílt forráskódú arcfelismerő eszközzel szedték össze a webről, amely bizonyítottan megbízható eredményeket ad. Végül eljutottak az illető barátnőjének nyilvános Instagram-oldaláig, amely számos fotót tartalmazott a gyanúsítottról.


[+]

Randolph a képeken általában hasonló ruhát viselt, mint az ostrom során, ráadásul egy szürke kötött sapka mindig a fején volt, fehér Carhartt logóval. Ez kulcsfontosságú volt a nyomozás során, amely alatt rengeteg videót és képet elemeztek az illetőről.

A jelentések szerint az illető számos rendőrre támadott rá, az egyik rendőrnőt pedig úgy fellökte, hogy az eszméletét vesztette, miután a lépcsőbe verte a fejét.

Miután megtalálták Randolph barátnőjének Instagram-fiókját, már könnyen eljutottak a családtagok Facebook-fiókjaihoz is, amelyekből kiderült Randolph teljes neve. Ezután a hatósági adatbázisokból összefésültek minden információt, és megfigyelték a férfit az otthona közelében és a munkahelyén is. Ugyanazt a sapkát hordta.

Azért, hogy biztosra menjenek, két fedett FBI-ügynököt küldtek. A beszélgetéseik során Randolph bevallotta, hogy részt vett az ostromban, és elmondta, milyen jól szórakozott. Egy héttel ezután letartóztatták.

A szakértők szerint az ügy jól mutatja, hogy az FBI (és valószínűleg más hatóságok is) arcfelismerést és a weben, közösségi platformokon elérhető képeket is egyre gyakrabban használnak a gyanúsítottak ellen.

Azóta történt

Előzmények