Az EU elfogadta a terrorizmussal kapcsolatos, online tartalmakról szóló törvényt

A megjelenést követő egy órán belül köteles eltávolítani a terrorizmussal kapcsolatos tartalmakat a Google, a Facebook és a Twitter.

Az Európai Parlamenten keresztül az EU elfogadta azt a törvényterveztet, amelynek keretében kötelezik a Google-t, a Facebookot és a Twittert, hogy a megjelenéstől számított egy órán belül töröljék a terrorizmussal kapcsolatos online tartalmakat.

Hirdetés

Az Európai Bizottság még 2018-ban állt elő a tervezettel, annak hatására, hogy rengeteg európai városban történt radikális terrortámadás. A szélsőséges, radikális és erőszakos tartalmak mennyisége az interneten azóta még tovább emelkedett a szakértők szerint.

Az EU irányelvei szerint terrorizmussal kapcsolatos tartalom bármi, ami terrorizmusra uszít vagy terroristák toborzására, képzésére irányul. Ezen felül az a tartalom is, ami robbanóanyagok, fegyverek gyártásáról és használatáról szól, terrorcélokra.

Amennyiben az internetes vállalatok nem működnek együtt, a büntetésük mértéke elérheti a globális bevételük 4 százalékát.

Egyes civil jogi szervezetek és törvényhozók attól tartanak, hogy az új törvény egyes országokban cenzúrához vezethet, ellehetetlenítheti a szólás szabadságát vagy tüntetéseket, médiacégeket.

Azóta történt

Előzmények