A big tech-től féltik a fizetési szolgáltatásokat a franciák

A francia trösztellenes hatóság szerint túl nagy versenyelőnnyel rendelkeznek az amerikai óriások, mint az Apple, a Google vagy az Amazon.

Franciaország trösztellenes hatósága kijelentette, hogy az amerikai tech óriások (mint az Apple, a Google és az Amazon) által kifejlesztett digitális fizetési szolgáltatások nagy fenyegetést jelentenek a fizetési szektorra és a bankokra.

Hirdetés

A hatóság 127 oldalas állásfoglalása szerint az Apple, a Google és az Amazon fizetési szolgáltatásai túl nagy versenyelőnnyel rendelkeznek, például azért, mert az óriások rengeteg ügyfelet és adatot gyűjtöttek a platformjaikon keresztül.

Ezek segítségével jobban fel tudják mérni a felhasználóik anyagi helyzetét, majd rájuk szabott ajánlatokat tehetnek, és azt is tudják, maximum mennyit hajlandó valaki fizetni egy termékért vagy szolgáltatásért. Kifogásolták azt is, hogy nem csak az NFC-n múlik egy kisebb rivális működése, hanem azon, hogy egy mobilgyártó vagy operációs rendszer engedélyezi-e a hozzáférést (célozva ezzel például az Apple Pay és az iPhone-ok viszonyára).

A francia hatóságok szerint aggályos, hogy a big tech cégek olyan nagy pénzügyi hatalommal rendelkeznek, hogy döbbenetes összegeket költhetnek a fizetési eszközeik rendszereikbe integrálására, ezzel pedig végleg a platformjaikhoz láncolhatják az ügyfeleket.

Az Európai Bizottság már így is vizsgálatot indított az Apple Pay ellen, de az EU-s trösztellenes hatóságok vizsgálják az Apple-t annak kapcsán is, hogy az appfejlesztőket a saját in-app fizetési rendszerének használatára kényszeríti. A franciákhoz hasonlóan az EU-s hatóság is sérelmezi, hogy az iPhone-okon csak az Apple Pay érhető el mobilos fizetési szolgáltatásként tap and go funkcióval.

Azóta történt

Előzmények