Szerencsejátékhoz és kaszinóhoz hasonlította a Robinhoodot Warren Buffett

Warren Buffett és régi üzlettársa, Charlie Munger is nagyon kritikus volt a Robinhooddal és annak hobbibefektetőivel szemben.

Sok más cég mellett a Robinhood is meg akarta mutatni, hogy mindenki lehet befektető. A gyakorlat ennél azért árnyaltabb.

Olyannyira, hogy Warren Buffett nemrég kijelentette: az elmúlt évben a piacot elárasztó több millió, tapasztalatlan hobbibefektető és -kereskedő igazából szerencsejátékos, az olyan platformok, mint a Robinhood, pedig a kaszinóhoz hasonlítanak.

A Berkshire Hathaway Inc. éves találkozóján Buffett kijelentette, hogy a Robinhood rengeteg olyan embert vonzott be, akik szerencsejátékos módjára igyekeznek profitálni egyes részvények rövid távú mozgásaiból (példaként említett az Apple-t).

Buffett hozzátette, hogy ebben nincs semmi illegális, de szerinte nem kellene és nem lehet közösséget építeni az ezzel foglalkozó emberekre.

Charlie Munger, Buffett régi üzlettársa ennél sokkal kritikusabban fogalmazott. Szerinte egyszerűen borzasztó, hogy egy Robinhoodhoz hasonló dolog civilizált emberektől és állampolgároktól bármilyen befektetést, pénzt kap. Szerinte ez súlyosan helytelen. Ők pedig nem úgy akarnak pénzt keresni, hogy olyan dolgokat adnak el, amik rosszak az emberek számára – tette hozzá.

Buffett elmondta egyébként, hogy az általa szerencsejátékosoknak nevezett emberek nagyobb eséllyel szereznek így profitot, mint mondjuk a lottón, de a legtöbb friss befektető jobb eredményeket érne el, ha megtartaná a jó cégek részvényeit. A legendás szakember szerint jelenleg hatalmas jelenség a világban ez a szerencsejátékos attitűd, amely néha újabb és újabb lökést kap. Egy ideig aztán kialakul mindennek a saját valósága, majd a tündérmesének vége szakad.

Más kritikusok korábban azt hangoztatták, hogy a Robinhoodhoz hasonló platformok a millenniumi korosztály számára a befektetést és kereskedést játékként állítják be – sokak szerint ennek bizonyítéka az, amikor egyes cégek árfolyamai hirtelen az egekbe lőnek, komolyabb ok nélkül.

Azóta történt

Előzmények