Az Intel ügyvezetője szerint évekig tart majd a chiphiány

2020-ban jelentősen megugrott a kereslet, ezt azonban nem igazán tudták kielégíteni a chipgyártók – az Intel szerint a globális chipválság évekig tart majd.

Pat Gelsinger, az Intel ügyvezetője úgy véli, hogy a globális félvezető-hiány számos iparágat érint, és néhány évig még biztosan nem oldódik meg.

Egy interjúban a CBS News számára elárulta, hogy sok gyárat alakítanak át, és igyekeznek növelni a termelést, továbbá megoldani az autóipar chipválságát. Mostanra nagyon sok autógyártó csökkentette vagy szüneteltette a termelését, de az Apple is érintett, Tim Cook előrejelzései szerint iPadekből és Macekből is hiány várható.

Gelsinger elmondása szerint legjobb esetben is hónapokba telik, mire a hiány enyhülni kezd. Az egyre emelkedő kereslet kielégítéséhez pedig évek kellenek Gelsinger szerint.

A félvezetők iránti kereslet 2020-ban ugrott meg nagyon, a szakemberek szerint azért, mert a fogyasztók a világjárvány alatt elkezdték halmozni az újabb és újabb elektronikai eszközöket (fontos adalék továbbá, hogy egyre több gyártó kezdett chipek felhalmozásába, mert amerikai szankcióktól tart). A nagy keresletet azonban nem tudják kielégíteni, a vállalatok szerint 2021-ben biztosan nem enyhül a helyzet.

A globális chipválság miatt a félvezetőipar a politika fókuszába került, Amerika és Európa is saját chipbirodalom kialakításán gondolkozik, hogy enyhítse az Ázsiával szembeni függőségét. Gelsinger szerint a világ félvezető-gyártásának már csak 12 százalékát teszi ki Amerika, pedig negyed évszázaddal ezelőtt még 37 százalék volt ez az érték. Az Intel szerint ez nagy probléma, és azt szeretnék, ha ez a kritikus iparág jobban építene Amerikára, mind állásokban, mind irányításban.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények