Elmérgesedhet a kriptovaluta okozta SSD-hiány

Egyetlen hónap alatt hatszorosára nőtt a Chia kriptovaluta tárhelykapacitása – az adattárolókra építő kriptopénz komoly SSD- és HDD-hiányt okozhat a szakemberek szerint.

Rekordnövekedésnek indult az adattárolókra alapozó Chia kriptovaluta, amelyről nemrég már beszámoltunk.

Hirdetés

Most kiderült, hogy egyetlen hónap alatt (áprilisban) a hatszorosára nőtt a Chia teljes tárhelykapacitása: 120 petabájtról több mint 1 exabájtra. A szakemberek szerint közvetlen összefüggésben van ez azzal a ténnyel, hogy az adattárolók piacán meghatározó ADATA eladásai 500 százalékkal ugrottak meg.

A múlt héten kínai források azt jelentették, hogy a nagy kapacitású merevlemezek vételárai akár 50 százalékkal is fentebb emelkedtek, a helyzet pedig gyorsan és nagy mértékben rosszabbodik majd, a Chia-bányászok ugyanis elkezdték kitakarítani az elérhető készleteket. Egyelőre az SSD-k és HDD-k vételárai más piacokon nem emelkedtek jelentősen.

A szakemberek azonban arra figyelmeztetnek, hogy amennyiben egyre több és több bányász fordul a Chia kriptovaluta felé, akkor hamarosan súlyos SSD- és HDD-hiánnyal kell megküzdenünk. A Chia a többi kriptopénzzel szemben ugyanis az adattárolók kapacitására építkezik – ha pedig a trend begyorsul, és a gyártók nem tudják kielégíteni a kereslet, akkor idén még tovább drágulhatnak a PC-k is.

Azóta történt

Előzmények