Gyorsan megöli a fogyasztói SSD-ket a Chia kriptovaluta

Egy 512 GB-os SSD-t állítólag 40 nap alatt elhasznál a Chia, az adattárolókra építő kriptopénz, amely miatt folyamatosan drágulnak az SSD-k és HDD-k.

Már hazánkban is emelkedésnek indultak az SSD-k és a HDD-k vételárai, részben a Chia kriptopénz miatt.

Hirdetés

A Chia kriptovaluta adattárolókra épít, a népszerűsége gyorsan növekszik, a bányászok pedig nagy erőkkel vásárolják fel az SSD-ket és a HDD-ket, főleg a lehető legnagyobb kapacitású és leggyorsabb modelleket. A szakértők ennek kapcsán arra figyelmeztetik az embereket, hogy igen rossz ötlet bevetni a fogyasztóknak szánt SSD-ket a Chia bányászatára.

A kisebb TBW-értékű SSD-kre ugyanis nagyon súlyos terhelést gyakorol a Chia. Az érték azt mutatja meg egy ilyen meghajtónál, hogy hány TB adat írását viseli el, mielőtt tönkremegy. A Mydrivers jelentése szerint egy 512 GB-os SSD mindössze 40 nap alatt teljesen tönkremegy, ha Chia kriptopénzt bányásznak vele. Egy 1 TB-os körülbelül 80 napig bírja.

Nem is olyan régen a hardvergyártók is úgy döntöttek, kihasználják a trendet – a TeamGroup például olyan NVMe SSD-ket mutatott be, amelyeket a Chia bányászatára optimalizált. Ezek TBW-értéke tízszer nagyobb, mint a normál meghajtóké.

A nagy kapacitású meghajtók tömeges felvásárlásának oka pedig a Chia működése. Ez 100 GB-os clustereket használ, amelyeket plotoknak neveznek. Minél több plotja van valakinek, annál nagyobb eséllyel bányászhat Chiát. A Chia-kalkulátor szerint 1 TB nagyjából 10 plotot ad, de 1 évet kell várni, mielőtt egyetlen coint bányászhatna valaki. Akik nagyban gondolkoznak, azok viszont olyan alaplapot választanak, mint az Onda B365 D32-D4 Magic Edition – ennek 32 SATA portjába 32 darab, egyenként 10 TB-os SSD is illeszthető, ami 3232 plotot jelent, és 2 napra csökkenti a várakozási időt.

Azóta történt

Előzmények