Versenyügyi vizsgálat indult az Amazon ellen Németországban

Az első lépés az lesz, hogy megállapítják: kiemelkedő jelentőségű, meghatározó-e a vállalat a német piacon.

A német versenyügyi hivatal (Bundeskartellamt) ma bejelentette, hogy vizsgálatot indítanak az Amazon multinacionális vállalat ügyében.

A vizsgálat alapja egyrészt az, hogy előzetesen megállapították: az Amazon piaci szerepe valószínűleg meghatározó, a versenytársaival alig összemérhető. A másik ok, melyre egy új német törvény ad lehetőséget, az az, hogy a versenyhivatal egy ideje kibővített jogkörökkel rendelkezik tevékenysége során.

Ez utóbbi rendelkezés 2021 januárjában lépett hatályba, a német versenyügyi törvény 10. módosítása, mely biztosítja a hatóság számára, hogy a felmerülő monopolgyanú esetén a korábbinál hamarabb indítson eljárásokat és hozzon határozatokat pozitív eredmény esetén. A törvénymódosítást kifejezetten a multinacionális digitális nagyvállalatokra szabták, az általuk okozott gondokra reagált a törvényhozó. Széles körűek a lehetőségek, de kiemelendő két fő elem: megtilthatják a saját szolgáltatások előnybe hozását célzó árukapcsolásokat, illetve megakadályozhatják, hogy a nagyvállalatok az erőfölényüket kihasználva partnereikkel, illetve versenytársaikkal szemben különféle üzleti és jogi trükkökkel versenykorlátozó módon lépjenek fel.

Az új törvény alapján eddig egy eljárást indítottak, mégpedig a Facebook németországi tevékenységét vizsgálják.

A Bundeskartellamt részletekre nem tért ki, csak annyit közöltek, a korábbi versenyjogi szabályok alapján már folyik két vizsgálat, melyek tárgyai:

  • az Amazon hogyan és milyen mértékben befolyásolja jogi, szoftveres, üzleti megoldásokkal az Amazon Marketplace-en megjelenő termékek árait
  • illetve azt is megnézik, hogy az olyan kétoldalú megállapodások, melyeket a nagy márkákkal kötnek (pl. az Apple), és amelyek hátrányba hoznak harmadik feleket (értékesítőket), vajon ütköznek-e a német versenyjoggal

A mostani előzetes vizsgálatban egyelőre azt nézik meg, hogy az Amazon bizonyíthatóan kiemelkedően erős szereplő-e a német piacon.

Azóta történt

Előzmények