A Samsung és a TSMC is Amerikába viheti az új chipgyárát

A harmadik negyedévben kezdődhet az új Samsung chipgyár építése Amerikában, a TSMC a 3 nm-es gyárát pedig Amerikába viheti Európa helyett.

Dél-koreai jelentések szerint a Samsung az idei harmadik negyedévben kezdi meg Amerikában a tervezett, 17 milliárd dolláros chipgyárának az építését.

Hirdetés

Az üzem 2024-ben kezdheti meg a termelést, 5 nm-es EUV technológiával, Austinban. Az Electronic Times szerint mindez már biztosnak tekinthető, a Samsung hivatalosan azt reagálta, hogy még nem született meg a végső döntés.

A 17 milliárd dolláros chipgyár nagyjából 1800 állást teremthet Texasban. Szakértők szerint nem véletlen, hogy a Samsung Amerikában terjeszkedik, Joe Biden ugyanis 50 milliárd dolláros költségvetést tervez a chipgyártás támogatására, ebből pedig a Samsung, az Intel és a TSMC is kivenné a maga részét, többek között. Gyakorlatilag cég új chipgyárat építene hatalmas, új befektetések keretében – ehhez pedig kormányzati támogatást kér.

Ami a TSMC-t illeti, a napokban előkerült jelentések szerint ez az óriás is újabb gyárakat húzna fel. Arizonában 10-12 milliárd dollárért építenek majd egy 5 nm-es technológiát alkalmazó gyárat, de 23-25 milliárd dollárért felhúznának egy 3 nm-es technológiára építő üzemet is. Ennek helye állítólag Európában lett volna, de most úgy döntöttek, hogy ezt is Phoenixbe telepítik, az előző mellé közvetlenül. A területet a következő 10-15 év során még tovább fejlesztenék, 2 nm-es technológiával, például.

Az Intelhez és a Samsunghoz hasonlóan (mindkettő új gyárakat épít Amerikában) a TSMC is akar egy részt a szakemberek szerint az amerikai kormány 50 milliárd dolláros keretéből. Európában végül régi technológiát alkalmazó chipgyárat húzhat fel a TSMC, hogy megsegítse az EU-s autóipart – erre vonatkozóan azonban nincsenek még konkrét tervek.

Azóta történt

Előzmények