2 millió dollárnyi kriptopénzt loptak össze az Elon Musknak álcázott csalók

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) figyelmeztetése szerint csak az elmúlt fél év alatt több mint 2 millió dollárt vesztettek a fogyasztók a Musknak álcázott scammerek miatt.

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) tájékoztatása alapján a fogyasztók az elmúlt 6 hónap során több mint 2 millió dollárnyi pénzt veszítettek el kriptovaluták formájában – ezeket Elon Musknak álcázott scammerek csalták ki tőlük.

A hatóság szerint a csalók garantált, nagy összegű megtérülést ígérnek vagy azt állítják, hogy megtöbbszörözik a pénzt – az FTC azt mondja, hogy az ilyen ígéretek mindig átverések.

A trend nem újdonság, a scammerek évek óta próbálják Elon Musknak kiadni magukat azért, hogy kriptopénzben megkárosítsák a közösségi média felhasználóit. Általában megtévesztő módszereket használnak, vagyis a fiókjuk képén Elon Musk látható, a fióknév pedig Elon Musk neve, valamilyen apróbb gépelési hibával vagy módosítással. Ezután Musknak tettetik magukat, és arra kérik az áldozatokat, hogy küldjenek nekik egy bizonyos tárcába kriptopénzt, cserébe később többet adnak majd vissza.

Ezek a kampányok ugyan sértik a Twitter szabályzatát (ahogyan a megtévesztő fiókok is), de a moderátorok nem bírnak a csalókkal, így ha valaki körbenéz a platformon, tömegével talál Musk-hasonmásokat és kriptocsalásokat. Az effajta átverések nagyon elszaporodtak a Twitteren a szakértők szerint.

Tavaly október óta egyébként az FTC becslései szerint több mint 80 millió dollárt vesztettek a fogyasztók kriptocsalásokban. Ez éves szinten több mint tízszeres növekedést jelent, egy ember átlagosan 1900 dollárt veszített.

Azóta történt

Előzmények