Vízkorlátozást vetnek ki a hatalmas aszály miatt a tajvani chipgyártókra

A TSMC arra számít, hogy a súlyos helyzet és a további korlátozások ellenére a chipgyártás zavartalanul folytatódhat.

Hatalmas aszállyal néz szembe Tajvan, az elmúlt éltizedekben a szakemberek szerint nem volt még ilyen komoly a helyzet.

Amennyiben nem érkezik jelentős csapadék, akkor a tajvani kormány felkészült rá, hogy a legnagyobb chipgyártók számára is lekorlátozza a vízhasználatot, június 1-től. Mindez főleg Hsinchu és Taichung régióit érinti.

A tajvani gazdasági minisztérium szerint a mostani aszály a legrosszabb Tajvan történetében, a kritikus helyzet miatt a vállalatoktól és a tudományos parkoktól így azt kérik majd, hogy 17 százalékkal csökkentsék a vízfogyasztásukat.

A tájékoztató szerint tovább kell korlátozni a vízhasználatot a vártnál kevésbé csapadékos idő miatt, ráadásul a központi és déli víztározók már 5 százalékos kapacitás alatt működnek. 160 kúttal és tengervíz-sótalanító létesítménnyel igyekeznek enyhíteni a helyzeten.


[+]

A TSMC-nek a legsúlyosabban érintett régiókban vannak gyárai, ugyanakkor a vállalat szerint a további korlátozások mellett is zavartalanul folytatódhat majd a chipgyártás. Egyes üzemek számára pedig tanker teherautókból biztosítják majd a vizet. A korlátozások ellenére a United Microelectronics Corp sem számít a gyártás visszaesésére.

A szakemberek szerint tavaly a közvetlen tájfunok hiánya, idén a vártnál jóval kevesebb eső egyaránt nagy problémát okoztak, és a jelenlegi kilátások is igen rosszak. A technológiai cégek régóta panaszkodnak a vízhiányra, a kereskedelmi háború és a nagy kereslet óta pedig még tovább romlott a helyzet. Az aszály tovább súlyosbította az egészet, ráadásul áramkimaradásokat is okozott. A kormány szerint az elektromos hálózatot a dübörgő gazdaság és az extrém időjárás is kihívás elé állította, az aszály miatt pedig a vízerőművek sem tudnak segíteni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TSMC

Azóta történt

Előzmények