Japán is beszáll a chipháborúba

Nagyobb költségvetést fordítana a helyi chipgyártás támogatására a japán vezetés.

Amerika, Kína, az EU, Dél-Korea is akar egy nagy szeletet a globális chipgyártásból és a félvezetőipari függetlenségből, a jelentések szerint azonban Japán sem maradna ki.

A japán vezetés azt tervezi, hogy nagyobb költségvetést fordít a helyi chipgyártás és fejlett félvezető-technológia támogatására. Ezen felül az akkumulátoriparra is nagyobb figyelmet fordítanának.

A tervezetet június elején véglegesíthetik, ezzel egyszerre pedig igyekeznek majd buzdítani a nagyszabású befektetéseket az elektromos járművek akkumulátorainak fejlesztéséhez.

A globális chiphiánytól a japán kormány is tart, a chipválság ugyanis a japán autógyártóknál is fennakadásokat okoz, és fenyegeti az exportfüggő gazdaság működését.

A növekedési stratégia elősegítése érdekében bővítik majd a tervezett 1,84 milliárd dolláros keretet, amit a helyi chipgyártás támogatására szánnak. Szeretnének továbbá extra tőkét bevonni például amerikai gyártók meghívásával, akiktől a Japánban való befektetésre számítanak. A Nikkei forrásai szerint Japán azt reméli, hogy a két ország erősítheti egymás ellátási láncát. A tervezet szerint a cél az, hogy Japán a következő-generációs erőátviteli félvezetők piacán 40 százalékos globális részesedéssel rendelkezzen az évtized végére; továbbá hosszú távon növekedjen az ország versenyképessége.

Azóta történt

Előzmények