Átveszi az irányítást autószoftverei fölött a Volvo

A függőségektől próbálnak megszabadulni a hatékonyság növelése érdekében.

A Volvo Cars vezérigazgatója az EcoMotion Week online tartott e-mobilitási konferencián jelentette be, hogy a jelenleginél jelentősen nagyobb ellenőrzést kívánnak elérni az autóikban használt szoftverek fölött – számolt be a Bloomberg hírügynökség.

A már tíz éve kínai tulajdonban lévő vállalat vezetője, Håkan Samuelsson elmondta, hogy ez a lépés „valóban forradalmi” és drámai lesz, ugyanis teljesen átalakul a viszonyuk a beszállítókhoz.

A változtatás fő oka a mostani függőség, ugyanis a beszállítók egyfajta „fekete dobozként” kezelik a szoftvereiket, teljeskörűen rendelkeznek felettük, információkat alig osztanak meg az autógyártóval, és ha a Volvo változtatásokat szeretne a programok működésében, ez a folyamat jelentősen hátráltatja a gyártást. Emellett a Volvo kiemelten kezeli a szoftverek biztonságosságát, de a tesztek, a szükséges javítások roppant nehezen haladnak, mivel folyamatos egyeztetésekre kényszerülnek a szoftverfejlesztőkkel.

A decentralizált struktúra központosítását még két nagy kihívással is indokolta Samuelsson, egy már évek óta fennállóval, illetve egy új keletűvel. Az első a Tesla súlyának megnövekedése, akik a „levegőn át történő” frissítésekkel jelentős piaci előnyhöz jutottak, ugyanis a régi nagy gyártók csak mostanában kezdték meg e technológia alkalmazásának kidolgozását. A második, napjaink nagy problémája, az egész világ autóiparát sújtó globális chiphiány.

Épp ezért látják célszerűnek a Volvónál, hogy ők álljanak közvetlen kapcsolatban a chipgyártókkal, mivel így gyorsabb és rugalmasabb lehet a fejlesztés és a gyártás.

Azóta történt

Előzmények