Akár 10 új chipgyár is épülhet Amerikában

Az amerikai chipszektor megerősítésére szánt 52 milliárd dollár állítólag 7-10 új amerikai chipgyárat eredményezhet.

Gina Raimondo amerikai kereskedelmi miniszter szerint a tervezett, 52 milliárd dolláros keret, amivel az amerikai félvezető-gyártást és chipekkel kapcsolatos kutatást támogatnák, végeredményben 7-10 új amerikai chipgyárat eredményezhet.

Hirdetés

A miniszter hozzátette, hogy a várakozásai szerint a kormányzati támogatás hatására több mint 150 milliárd dollárnyi befektetés ömölhet a chipszektorba, a privát cégek hozzájárulásait is beszámítva. Az állami pénz segítségével a privát cégek tőkei is bevonhatóak lesznek, ami szerinte akár 10 új amerikai chipgyár megépítéséhez is vezethet.

Raimondo arra számít, hogy az államok versenyeznek majd egymással a chipgyárak kapcsán, a tőke szétosztása azonban átlátható folyamat lesz. Más politikusok szerint mindez nem jelent megoldást holnapra, ugyanis a befektetéseket évek alatt hajtják csak végre.

Amerikai becslések szerint az USA a világ félvezető-gyártásának 12 százalékáért felel jelenleg, pedig 1990-ben ez az arány még 37 százalék volt.

Amerikához hasonlóan Kína, Dél-Korea, Japán és az EU is nagyszabású stratégiák és támogatások segítségével pörgetné fel a saját chipszektorát.

Azóta történt

Előzmények