Oroszország megrendszabályozza a big tech-szektort

Július 1-ig orosz területre kell vinni az orosz felhasználókról gyűjtött adatokat, ellenkező esetben bírságokat kapnak a tech vállalatok.

A Facebookot, a Twittert és az összes többi közösségi céget, technológiai vállalatot arra kötelezte az orosz hatóság, hogy július 1-ig költöztesse az orosz felhasználókról készült adatbázisát orosz területre.

Amennyiben ez a határidőig nem történik meg, bírságokra számíthatnak az érintettek a Roskomnadzor tájékoztatása alapján.

Ezzel párhuzamosan Oroszország fontolgatja, hogy törvényben kötelezi a külföldi tech cégeket orosz irodák nyitására, ellenkező esetben büntetésekkel és reklámtilalommal sújtanák azokat. Mindez része Moszkva azon törekvéseinek, amelyek révén nagyobb irányítást nyerne a big tech fölött.

Kedden a Google-t és a Facebookot az orosz hatóságok megbírságolták, amiért nem töröltek illegálisnak nyilvánított tartalmakat. A Twitter március óta lassításokkal küzd a régióban, a nem megfelelő együttműködés eredményeként.

Az orosz hatóságok szerint több mint 600 külföldi céget érint az adatlokalizációs kötelezettség, ezek között ott van az Apple, a Samsung és a PayPal is. A LinkedIn-t az adattárolási törvények megsértése miatt pedig blokkolták az országban.

Azóta történt

Előzmények