Saját felhőhasználata ellen indít vizsgálatot az EU

Az EU intézményei az Amazon és a Microsoft felhőjét használják, most pedig két nyomozás is indult emiatt – attól tartanak, hogy Amerikába kerülnek a személyes adatok.

Az Európai Bizottság és az Európai Parlament egyaránt az Amazon és a Microsoft által biztosított felhőszolgáltatásokat használják – emiatt azonban két nyomozást is indított az EU, mert attól tartanak, hogy a személyes adatok Amerikába kerülnek.

Európa tavaly utasított vissza egy transzatlanti adatátviteli egyezményt (Privacy Shield), és azóta is kiemelt figyelmet fordít az adatkezelési kérdések vizsgálatára.

Az EDPS a most indított nyomozásai előtt azonosított olyan szerződéseket, amelyek az EU intézményei, valamint az Amazon és a Microsoft között jöttek létre, és kiemelt figyelmet igényelnek.

Az EU-vizsgálatok során ki akarják deríteni, hogy az EU intézményei együttműködnek-e az előírásokkal, továbbá az EB Office 365-használatát is vizsgálják. Az adatvédelmi felügyelőség szerint az EU szervezeti egyre nagyobb mértékben támaszkodnak felhős szoftverekre platformszolgáltatásokra, ezeket pedig nagy amerikai cégek biztosítják, olyan törvényi szabályozásokkal, amelyek lehetővé tehetik az amerikai hatóságok általi megfigyelést.

A Microsoft annyit reagált a nyomozásokra, hogy bíznak benne, hogy sikerül eloszlatniuk minden aggodalmat.

Azóta történt

Előzmények