Rejtély, hogy mennyire van benne a kriptopiacban az NVIDIA

Felülmúlja az elemzők várakozásait az NVIDIA következő negyedévre vonatkozó előrejelzése, sokakat azonban aggaszt, hogy nem lehet tudni, mennyire függ a kriptopiactól a vállalat sikere.

Az NVIDIA nemrég elképesztően magas emelkedésekről és rekordbevételről adott ki jelentést. A vállalat tájékoztatása szerint a második negyedév is jól alakul majd, a cég előrejelzései felülmúlták az elemzők várakozásait.

Hirdetés

Aggódnak azonban amiatt, hogy a vállalat sem tudja igazából, hogy milyen mértékben járult hozzá a kriptopiac a legutóbbi árbevételéhez, és mennyire függ a cég sikere az igen nagy volatilitást mutató kriptoszektortól, amely ellen Kína, Belső-Mongólia, Irán, Törökország és India is hadjáratot indítottak, többek között (és folyamatosan a komoly szabályozások szükségességéről hallani az amerikai hatóságoktól is).

A befektetők örültek, hogy a videojátékokra szánt grafikus vezérlők iránti kereslet jelentősen megugrott a világjárvány alatt, és annak is, hogy több éve gyorsan nőnek már az adatközpontokba szánt lapkák eladásai.

A jelentések szerint azt viszont nem nézik jó szemmel, hogy a kriptobányászati szektor is egyre több NVIDIA chipet vásárol. Az NVIDIA megpróbálta különválasztani a stabil üzletágaktól ezt a keresletet, a bányászokat ugyanis technikai változtatásokkal próbálják eltántorítani a gamereknek szánt megoldások felvásárlásától.

A kifejezetten kriptomegoldásokhoz épített chipek az NVIDIA szerint 155 millió dollárt hoztak a cégnek az első negyedév során. A cég szerint a kriptobányászok azonban a sokkal nagyobb, gamerchipekre építő részleg eredményeit is felhúzták, de a cég sem tudja, hogy mennyivel. A kriptoszektorra építő chipek eladásai mindenesetre 400 millió dollárral emelkedhetnek a második negyedév során, mondja az NVIDIA.

Jensen Huang ügyvezető szerint ha olyan gamerkártyákat gyártanak, amelyek kevésbé alkalmasak a bányászok számára, akkor a játékosok is jobban elérhetik a termékeket.

Az NVIDIA arra számít, hogy 2022. márciusára véglegesítheti az ARM 40 milliárd dolláros felvásárlását, amerikai és brit hatósági aggodalmak ellenére (európai és kínai hatósági jóváhagyásra is szükség van továbbá). A második negyedéves árbevétel terén pedig 6,3 milliárd dollárra számít a cég.

Azóta történt

Előzmények