Több pénzt keresnek a chipgyártók, mint valaha

A globális chiphiány nem mindenkinek probléma: az óriás chipgyártók árbevétele egyre csak emelkedik.

A TrendForce piacelemző cég adatai szerint a világ 10 legnagyobb chipgyártójának árbevétele rekordmagasságokba emelkedett az idei első negyedév során.

Az összesített negyedéves árbevétel elérte a rekordot jelentő 22,75 milliárd dollárt. Mindez részben annak köszönhető, hogy szinte már mindenben vannak lapkák, autókban, konzolokban, mosógépekben, hűtőkben, fogkefékben, stb… A globális chiphiány elhúzódására azonban sorra figyelmeztetnek a tech óriások, a hírek alapján még évekig eltarthat a chipválság a hatalmas beruházások ellenére.

Miközben a chiphiány már minden termékkategóriát és céget érint, a lapkagyártók emelik az ostyák árait, változtatnak a kínálatukon, és gondoskodnak arról, hogy nyereségesek lehessenek – hangsúlyozta Joanne Chiao, a TrendForce szakembere.

A chipgyártók összesített árbevételének nagyjából 57 százaléka egyébként kizárólag a TSMC kezében van. A vállalat első negyedéves árbevétele éves szinten 2 százalékkal, 12,9 milliárd dollárra emelkedett. A TSMC számára a fő bevételi forrást a 7, 12 és 16 nm-es chipek jelentik. A 7 nm-es lapkák megrendeléseinek zöme az AMD, MediaTek és Qualcomm irányából érkezik, de a régebbi technológiák kapcsán növekvő igény mutatkozott például a kriptobányász-gépek gyártói felől is. Meglepő módon az 5 nm-es chipekből származó bevételek csökkentek, ennek oka az elemzők szerint az Apple sajátos gyártási stratégiája.

A TrendForce szerint a Samsung chipgyártó részlegének árbevétele 2 százalékkal, 4,1 milliárd dollárra csökkent, méghozzá a februári, szélsőséges, texasi időjárás miatt. Az időjárás áramkimaradásokat okozott, a Samsung a chipgyártást kénytelen volt átmenetileg leállítani az ottani egyik üzemében.

A tajvani UMC negyedéves árbevétele 5 százalékkal 1,6 milliárd dollárra emelkedett, a kínai SMIC árbevétele pedig 15 százalékkal, 1,1 milliárd dollárra nőtt.

Mivel a chipek zömét Ázsiában gyártják, ezért világszerte nagy a mozgolódás, nagy kedvezményeket, befektetéseket és gyárépítéseket szeretne Amerika, az EU, Japán, Dél-Korea, de Kína is. A TrendForce szerint a chipgyártók bevételei még tovább emelkednek majd, ahogy az ostyák árai és a kereslet is. A következő negyedévre megint történelmi rekordokat jósolnak.

Azóta történt

Előzmények