Megkezdték a TSMC következő chipgyárának építését

12 milliárd dolláros üzemet húz fel Amerikában, Arizonában a TSMC – fejlett chipeket gyártanak majd.

A TSMC megkezdte a legújabb chipgyárának építését Amerikában, Arizonában. A korábban bejelentett tervek szerint 12 milliárd dollárt költenek az üzemre, amelyben fejlett chipeket termelnek majd.

A TSMC ügyvezetője a vállalat éves technológiai prezentációján elmondta, hogy menetrend szerint haladnak, 2024-ben kezdődhet majd meg a lapkák sorozatgyártása a vállalat 5 nm-es technológiájával.

A TSMC egyike azon óriásoknak, amelyek kiélezett harcot folytatnak az amerikai kormány által tervezett 54 milliárd dolláros kedvezménycsomag egy részéért. Ennyit fordít majd a helyi vezetés a chipszektor támogatására, az összegből az Intel és a Samsung is szeretne jelentős részt kapni.

Arizonában a TSMC állítólag akár 6 chipgyárat is felhúzna a következő 10-15 év során. A vállalat továbbra is a legmeghatározóbb félvezető-gyártó a világon, és főszerep jut a cégnek a globális chipválság alatt is. A vállalathoz több pénz ömlik, mint valaha, ráadásul a világjárvány óta egyébként is szárnyal a tőzsdén. Ázsia legértékesebb gyártócége, a piaci értéke 563 milliárd dollár, több mint duplája annak, ami az Intelt jellemzi.

A TSMC áprilisban jelentette be, hogy a következő 3 év során 100 milliárd dolláros befektetés keretében bővíti a gyárainak kapacitását. Ebből 30 milliárdot még idén elköltenek, és így a partnereik növekedése nem torpan meg a tájékoztató szerint. A 3 nm-es chipek sorozatgyártása a jövő év második felében, Tajvanon kezdődik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TSMC

Azóta történt

Előzmények