A Microsoft írországi leányvállalata egyáltalán nem fizetett társasági adót

A multinacionális vállalatok már rég alkalmazzák azt a gyakorlatot, hogy tényleges tevékenységet nem folytató fedőcégeken keresztül folyatják át a bevételeket.

A The Guardian számolt be arról tegnap, hogy az Írországban működő Microsoft Round Island One ugyan 315 milliárd dolláros árbevételt termelt 2020-ban, a cég azonban egyetlen cent társasági adót sem fizetett be.

Hirdetés

Ennek fő oka az ír hatóságok által jegyzett dokumentumok alapján, hogy a leányvállalat az adóparadicsomnak számító Bermudán adózik – vagyis nem adózik.

A sok évtizede ismert trükközés úgy működik, hogy az ír leányvállalatot – alkalmazott nélkül, egyetlen üzletvezetővel – Bermudán adóztatják, holott a cég óriási bevételekhez jut a licencek és jogok értékesítésével: tavaly feltűnő volt a változás, mivel a 2019-es 10 milliárd dolláros eredmény megsokszorozódott. Csak összehasonlításként: Írország GDP-je 2020-ban mintegy 433 milliárd dollár volt.

Az ilyen típusú adóelkerülések mindennaposak, és bár évtizedek óta ismertek a trükkök, mindeddig nem sikerült hathatós ellenintézkedéseket hozni, hogy a multinacionális vállalatokat rákényszerítsék az adófizetésre. Ennek egyik legfontosabb oka, hogy sok állam jár jól, ha adóparadicsomként működik, így ők minden erejükkel a jelenlegi helyzet fenntartásáért küzdenek.

Ezek a módszerek sokak szerint etikátlanok és erkölcstelenek – ugyanakkor törvényesek. Vagyis változtatni ezen csakis nemzetközi összefogással, globálisan érvényes új szabályok kialakításával lehet.

Azóta történt

Előzmények