Egy szoftverhiba volt a hatalmas internetleállás oka

Elég volt egy szoftverhiba a Fastly rendszerében, és amikor egy ügyfelük beállítást módosított, egyből elérhetetlenné vált az internet egy része.

A napokban nagy meglepetést okozott, hogy a világ nagy részén rengeteg közismert weboldal és szolgáltatás leállt, nem volt elérhető, gyakorlatilag az internet egy jelentős része megbénult.

A komoly globális internetleállásért felelőssé tett Fastly végül közölte: a leállásokat egy szoftverhiba idézte elő, ami azután okozott gondokat, hogy az egyik ügyfelük módosította a beállításait.

A szakértők szerint aggasztó, hogy az internet működése néhány nagy, infrastruktúrával foglalkozó cégtől függ. A Fastly problémája miatt nem volt elérhető például az Amazon oldala, a The Guardian, a The New York Times, a brit kormányzati oldalak és a Reddit sem. A Fastly szerint a kiesés súlyos és szerteágazó volt, sajnálják az ügyfeleiket és azokat is, akik azoktól függnek.

A Fastly világszerte üzemeltet szervercsoportokat, ezeket stratégiailag helyezték el, hogy az ügyfeleik könnyedén költöztethessék és tárolhassák az adatokat, a felhasználókhoz közel.

A cég azt ígérte, kivizsgálják az esetet, amire egyébként számítani kellett volna. Az ígéretek szerint válasszal szolgálnak majd, hogy miért nem tudták a tesztelések során felderíteni a szoftverhibát.

Amint a szoftverhiba hatásai megjelentek, a Fastly teljes hálózatának 85 százaléka hibákat jelzett. A kiesést egy percen belül érzékelték, és 49 percen belül a hálózat 95 százaléka újra működött – áll a cég tájékoztatójában.

Azóta történt

Előzmények