Az Alexa, a Google Asszisztens és a Siri lehet az EU következő célpontja

Az EU trösztellenes hatósága szerint nagyon aggasztó az Amazon Alexa, a Google Asszisztens és az Apple által összerakott Siri piaci dominanciája.

Az EU trösztellenes hatósága súlyos aggodalmát fogalmazta meg: az Amazon Alexa, a Google Asszisztens és az Apple Sirije túl nagy piaci fölénnyel rendelkezik. Az előbb említett három asszisztens Európa legnépszerűbb megoldásai közé tartozik.

Hirdetés

Az Európai Bizottság már egy éve vizsgálódik a digitális asszisztensek kapcsán, továbbá 200-nál is több cégtől szereztek visszajelzéseket. A jelentések szerint hasonló vizsgálatok folytak már az e-kereskedelem, gyógyszeripar, energia- és pénzügyi szektorokban is, az ügyek vége sokszor súlyos bírság lett. Margrethe Vestager szerint az előzetes eredmények és a cégek visszajelzései alapján mások is osztják a hatóságok aggodalmát.

Hozzátette azonban, hogy korai lenne megmondani, mely cégek ellen indíthatnak nyomozást, ezt majd egy 12 hetes, nyilvános konzultáció után döntik el, 2022 első felében.

A kritikusok szerint a legtöbb szereplő az exkluzív megoldásokat sérelmezi, valamint azt, hogy nem lehet további asszisztenseket telepíteni az eszközökre. A szolgáltatók általában a saját megoldásaikat reklámozzák, emiatt a riválisok arra panaszkodnak, hogy kiszorulnak. Sérelmezik még a begyűjtött adatok mennyiségét és azt, hogy az eszközök nem igazán működnek együtt egymással.

Vestager szigorú szabályozásokat ígér a DMA-n keresztül, a terveket jövőre fogadhatják el.

Azóta történt

Előzmények