Előkerült egy 100 GB-os TXT-fájl, 8,4 milliárd jelszóval

Valaki egy 100 GB-os TXT-fájlt tett közzé egy hackerfórumban. A RockYou2021 fájl akár 82 milliárd jelszót is tartalmazhat, de szakértők szerint ebből „csak” 8,4 milliárd az egyedi jelszó.

A CyberNews jelentése szerint valaki egy hackerfórumban közzétett egy 100 GB-os TXT-fájlt, amely nagyjából 82 milliárd jelszót tartalmazhat.

Hirdetés

A szakértők első vizsgálatai után kiderült, hogy ebből valójában 8,459 milliárd lehet az egyedi jelszó.

A CyberNews szerint a fájl hasonló a COMB vagy a breachcomp 2.0 gyűjteményekhez, de a RockYou2021.txt igazából azokat is tartalmazza.

Azt egyelőre senki sem tudja, hogy a jelszavak működnek-e, de az adatbázis puszta méretéből adódóan is nehéz dolga van a szakembereknek. A CyberNews szerint a jelszavak jelentős része hiteles, működik. A fájlban 6 és 20 karakter közötti bejegyzések találhatóak.

A szakemberek szerint a TXT nem feltétlen tartalmaz új jelszavakat, ugyanakkor talán az összes eddig kiszivárgott jelszót összegyűjtötték egy helyre – emiatt pedig a hackerek még könnyebben hajthatnak végre támadásokat.

A biztonsági szakértők az eset kapcsán hangsúlyozták, milyen fontos mindenhol eltérő és egyedi, biztonságos jelszót alkalmazni, továbbá élni a többfaktoros hitelesítési opciókkal.

A CyberNews frissíti az adatbázisát, ezen keresztül ellenőrizhető, hogy valaki érintett-e. A csapat azt állítja, hogy szigorúan veszi az adatvédelmet, nem gyűjti be vagy naplózza a megadott adatokat, címeket, jelszavakat.

Azóta történt

Előzmények