Forgalomba került a Turing-bankó

A számítástechnika történetének egyik legnagyobb alakja előtt tisztelegnek – sajnos későn.

Kétségbevonhatatlan tény, hogy Alan Turing a 20. századi számítógép-tudomány kiemelkedő alakja, ahogy az is kétségen felül áll, hogy honvédőként a 2. világháborúban kutatásaival és szervező munkájával jelentős mértékben hozzájárult a szövetséges haderők sikereihez.

Hirdetés

Ennek ellenére – az akkor érvényben lévő brit törvények alapján – szexuális orientációja, melegsége miatt meghurcolták, 1952-ben kémiai kasztrációra kötelezték, és valószínűleg ez  vezetett a tudós máig tisztázatlan körülmények között történt halálához.

A brit társadalom és a hivatalosság évtizedekig hordozta ezt a terhet, míg végül 2009-ben az akkori miniszterelnök, Gordon Brown a nemzet nevében kért bocsánatot a történtekért, és a homofóbia áldozatának nevezte Turingot.

Ez akkor kevésnek bizonyult, mivel a szigorú jogkövető magatartást tanúsító hivatalosság azzal érvelt, hogy bár Turing elítélése erkölcsileg elfogadhatatlan mai szemmel nézve, az 1950-es évek törvényei alapján jogos – vagyis felmentést nem kaphat, de bocsánatkérésre számíthat.

Ez sokakat nem elégített ki, így sokan köztes megoldást választottak. Így például az angol nemzeti bank kiadott egy korlátozott ideig felhasználható ötvenfontos bankjegyet, melyen Alan Turing arcképe szerepel. Ezt a bankjegyet a napokban hozták forgalomba, Turing születésnapjára időzítve, és ezzel egy időben a Bank of England központi épületére elhelyeztek egy szivárványos zászlót is.