A kriptocégek már nem mernek regisztrálni a brit hatóságoknál

A hatóságok szigorodó fellépése miatt Nagy-Britanniában egyre több kriptocég vonja vissza a regisztrációját, az egyik nagy brit bank pedig korlátozásokat vezetett be a kriptotőzsdékkel szemben.

Nemrég a brit FCA gyakorlatilag betiltotta a Binance-t, a világ egyik legnagyobb kriptotőzsdéjét, a hatóóságok pedig világszerte a kriptoszektor szigorú szabályozását készítik elő.

Az FCA tájékoztatása szerint Nagy-Britanniában egyre több kriptocég vonja vissza a regisztrációs igényét. A Binance konkrétan május közepén gondolta meg magát az FCA szóvivője szerint.

Nagy-Britanniában január óta kötelező az FCA-nél regisztrálniuk a kriptoszektorhoz kapcsolódó vállalatoknak, hogy felügyeljék az együttműködést azon törvényekkel, amelyek megelőzik a pénzmosást, a terrorizmus finanszírozását. Regisztráció nélkül az ilyen cégek hivatalosan nem működhetnének az országban.

Állítólag mindössze 6 regisztrált, néhány tucatot elutasítottak, 64 pedig már visszavonta a kérelmét.

A Binance szóvivője az ügy kapcsán nem volt hajlandó nyilatkozni, de azt mondta, hogy segítik a hatóságok munkáját, hogy a szektor biztonságosabb és fenntarthatóbb legyen, a felhasználókat pedig megvédjék. A platform egyre több országban kerül a hatóságok célkeresztjébe mostanában. A kanadai Changpeng Zhao által működtetett Binance a kriptovilág egyik legmeghatározóbb szereplője, rengeteg szolgáltatást kínál (például digitális tokenkereskedést, derivatívákat vagy éppen a részvények tokenizált verzióit). A cég körül sok a kérdés, nem tudni például, hogy hol van a holdingvállalata – a szóvivő szerint azért, mert a Binance decentralizált. A japán hatóságok múlt pénteken kijelentették, hogy a Binance illegálisan működött az országukban.

Korlátozza a kriptotőzsdéket az egyik legnagyobb brit bank

Nagy-Britanniában mindenhol mozgolódik a kriptoszektor, az egyik legnagyobb bank, a NatWest például lekorlátozta a napi összeget (platformtól függően, általában néhány ezer fontra), amit az ügyfelek kriptotőzsdékre küldhetnek. A bank befektetési csalásoktól, visszaélésektől tart.

Előzmények