Elon Musk szerint 30 milliárd dollárra van szüksége a Starlinknek a túléléshez

Musk szavai szerint akár 30 milliárd dollárnyi tőkére is szüksége lehet a Starlinknek, de már az is nagyszerű lesz, ha nem mennek csődbe.

Elon Musk kijelentése szerint a Starlink ágazatnak minimum 20, de akár 30 milliárd dollárnyi tőkére is szüksége lehet, hogy továbbra is működjön.

Az idei MWC alkalmából elárulta, hogy a Starlink üzleti költségeit 20-30 milliárd dollár közötti összegre becsülik.

Musk elmondta azt is, hogy a Starlink-terminálokkal pénzt veszít a vállalat. Egy ilyet legyártani 1000 dollárba kerül, de 500 dollárért és egy havi 99 dolláros előfizetésért árulják. Hamarosan olcsóbban gyártható megoldással állnak elő.

Az ügyvezető elárulta, hogy két nagy telekomcéggel is kötöttek már együttműködési megállapodást, további részleteket azonban nem közölt. A Starlink jelenleg 69 420 aktív felhasználóval rendelkezik egy múlt heti tweetje szerint, és 12 országban üzemel. Musk az MWC-n azt mondta, egy éven belül 500 ezer felhasználóra számít.

Musk a mostani ügy kapcsán elmondta: ha sikerül elkerülniük a csődöt, már az is nagyszerű lesz, akkor onnan már tovább tudnak lépni. Musk már a múltban is hangoztatta, hogy a műholdas internettel foglalkozó cégek legnagyobb kihívása az, hogyan ne menjenek csődbe (a OneWeb esetében ez megtörtént, kormányzati úton mentették meg).

Szerinte amikor teljesül a 20-30 milliárdos befektetés, és a hálózat teljesen elkészül, a Starlink 30 milliárd dolláros árbevételt generálhat, és kiválhat a SpaceX-ből, hogy önállóan a tőzsdére menjen. A bevétel nagyját a SpaceX Starship rendszerére költenék.

A Starlink jelenleg több mint 1700 műholddal üzemel, összesen azonban 42 ezret akar Musk. A SpaceX ügyvezetője, Gwynne Shotwell szeptemberre ígérte a globális indulást, Musk szerint ez már augusztusban összejöhet. Nehezményezte azonban, hogy a szabályozások rosszak és elavultak a kilövésekkel kapcsolatban (nemrég azért kellett elhalasztani a SpaceX egyik kilövését, mert a kilövési zónába egy repülőgép lépett be) – szerinte az emberiség soha nem lesz űrutazó civilizáció, ha a szabályozásokon nem változtatnak alapvetően.

Azóta történt

Előzmények