Nem UFO-k: újabb magyar településről lehetett látni éjjel a Starlink műholdjait

Egyre több magyarországi településen számolnak be arról, hogy éjjel nagyon szokatlan látvány várja őket az égbolton. Nem az illetők szeme káprázik, Elon Musk műholdjai láthatóak az éjszakai égbolton – legutóbb Dunaújváros mellett figyelték meg ezeket.

Elon Musk és a SpaceX 2019-ben indították el a Starlink projektet, amely az egész bolygón, de főleg a félreeső területeken kíván internetszolgáltatást biztosítani, a világűrben, a Föld körül keringő műholdak hálózatával.

Jelenleg már több mint 1700 műholdja van a Starlinknek, de a SpaceX a teljes hálózathoz 42 ezer darabot akar – emiatt újra és újra kritikák érik a csillagászok és a környezetvédők részéről is.

Az úgynevezett megakonstellációktól egyre többen tartanak (főleg, hogy számos cég tervez ilyet létrehozni), a Scientific American jelentése szerint igazából maga az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság is megszegte a környezetvédelmi törvényeket ezek jóváhagyásával. A Viasat is rendszeresen támadja a Starlinket, a cég szerint mindenki látja, hogy ami történik, az hatással van az atmoszférára, az éjjeli égboltra és a világűrre is.  A jelenlegi aktív műholdak száma 4 ezer, de ha a mostani terveket valóra váltják, amerikai, brit és kínai megakonstellációkkal rövid időn belül 65 ezer műhold keringhet a Föld körül. A British Columbia Egyetem szakértői szerint utóbbi esetben a nyári éjszakákon így több mint 2500 nap által megvilágított műholdat lehetne látni, ami azt jelentené a gyakorlatban, hogy Észak-Amerikában és Európában az emberek több műholdat látnának, mint amennyi csillagot. A Washingtoni Egyetem a csillagászat mellett a kultúráért is aggódik, beláthatatlan következményeket említve (példaként a hawaii és a polinéz wayfinding technikákat is megemlítik). A szakértők attól tartanak, hogy nem minden cég lesz olyan együttműködő a várható problémák kezelésében, mint a SpaceX.

Egyelőre inkább lenyűgöző látvány, mint probléma

Miközben sokan a szabályozások mielőbbi megreformálását sürgetik, addig elmondható, hogy jelenleg inkább lenyűgöző látványnak tekinti a többség azt, ami egyre többször megjelenik az éjjeli égbolton. Egyesek szerint az újdonság varázsa, mások szerint az, hogy még viszonylag kevés és nem mindig látható műholdakról van szó.

A Starlink műholdjai mindenesetre sok helyen okoztak már meglepetést, a fórumokban és a közösségi médiában ijesztő jelenséget, meteorzáport és UFO-kat emlegetnek, mert időnként több száz fénylő pont halad egymás mögött az égbolton, libasorban, a csillagok között. Ez egyeseket megijeszt, másokat lenyűgöz.


[+]

Magyarországról is egyre többször látni

Az utóbbi hónapokban egyre több olyan cikkel lehet találkozni, ahol ezt a jelenséget boncolgatják, miután magyarországi településekről látták a fénylő pontokat az emberek. Májusban is számos helyen látták a Starlink műholdjait, köztük Salgótarjánban is.

A napokban Dunaújváros környékén is megfigyelték a jelenséget, a Facebook egy zárt csoportjában érdekes, igen látványos felvételt is közöltek erről (a videó forrása: Facebook - Vészhelyzet Dunaújváros (VéD) fórum).

Igyekszik a SpaceX a fejlesztésekkel

Egyelőre sok probléma van a Starlink internetszolgáltatás minőségével, de ezeken folyamatosan, nagy erőkkel dolgoznak.

A SpaceX ügyvezetője szerint szeptemberben, Elon Musk szerint már augusztusban elindulhat a globális szolgáltatás, amelyhez a következő időkben még úgy 20-30 milliárd dollárnyi tőkére van szüksége a cégnek. Azután évi 30 milliárd dolláros árbevételt generálhat az üzletág, de a Starlinknek több riválisa is van, például az Amazon Kuiper vagy a OneWeb.

A Starlink műholdjai egyébként egyenként 260 kilogrammosak, ezzel igen kompaktnak számítanak. A többször felhasználható Falcon-9 rakétákkal egyszerre 60 darabot is fel tud lőni a SpaceX, a jelenlegi bő 1700-ról a következő lépcsőben 12 ezerre bővítenék a hálózatot (erre már engedélyt kaptak), később 42 ezres konstelláció a cél.

A SpaceX az újabb műholdakat egyébként speciális, fényelnyelő burkolattal látta el, hogy mérsékelje azok csillogását. A projekten csillagászokkal közösen dolgoztak, mérsékelt sikerrel – állítólag a csillagászatban még így is megoldhatatlannak tűnő problémával néznek szembe. Az Arizonai Egyetem szakértői szerint még így is százszor halványabbnak kellene lenniük a műholdaknak, az viszont már a fizikai lehetetlenség határait súrolja.

Mi lesz az űrszeméttel?

A másik, sokat kritizált téma az űrszemét kérdése, amire a SpaceX azt mondja, hogy a műholdak az életük végén beépített, saját meghajtással tudják elhagyni a Föld körüli pályájukat, és távoznak a légkörbe. Ha a rendszer meghibásodna, maximum 5 éven belül elégnek a műholdak a légkörben a cég számításai szerint (köszönhetően annak, hogy alacsonyabban keringenek). Az ütközések elkerülésén számos ügynökséggel dolgoznak együtt, köztük a NASA-val és az amerikai védelmi minisztériummal, de időnként akadnak szoros helyzetek, legutóbb az oroszok jeleztek hasonlót.


[+]

Hol lehet most látni a Starlink műholdjait?

A kérdésre gyorsan választ kaphat az, aki ellátogat a Find Starlink weboldalra. A lakóhelyet megadva itt kiderül, hogy mikor lesz látható a Starlink műholdak átvonulása, amely a legmeghatározóbb látványt tiszta égbolt mellett adja. Az oldal a találati listában külön jelzi a jól láthatóságot, ezekben az időpontokban szabad szemmel is megfigyelhetőek a műholdak.

Azóta történt

Előzmények