Kriptokereskedés miatt zárattak be egy szoftvercéget Kínában

A kínai jegybank rendelte el egy pekingi szoftvercég bezáratását, miután azzal gyanúsították a vállalatot, hogy kriptopénzek kereskedelmében vett részt. Költöznek Kínából a bányászok.

Sokáig nem igazán lépett fel a kriptoszektorral szemben Kína (a hangoztatott tiltások ellenére), azonban az utóbbi hónapokban sorra hozták a nagyon kemény szankciókat, amelyek nem csak a bányászokat, hanem a kriptopénzekkel foglalkozó tőzsdéket, cégeket, az azokat kiszolgáló vállalatokat és magukat a kriptokereskedőket is érintették.

Azóta folyamatosan kerülnek elő olyan jelentések, amelyek alapján a kínai hatóságok egyre nagyobb erővel söprik ki a régióból a kriptovilágot.

Hirdetés

A kínai jegybank tegnap közölte: elrendelte egy pekingi szoftvercég bezáratását, miután azzal gyanúsították a vállalatot, hogy kriptopénzek kereskedelmében vett részt.

A Beijing Qudao Cultural Development Co Ltd így kénytelen volt azonnal felfüggeszteni működését, a honlapját is deaktiválták. A kínai jegybank és a pénzügyi hatóságok a bejelentésben felhívták a figyelmet, hogy a pekingi cégeknek szigorúan tilos helyet adni bármilyen kriptopénzzel kapcsolatos üzletnek, vagy ilyesmit reklámozni.

Költöznek a bányászok

Összefoglaló elemzések szerint a nagyobb bitcoinbányászok épp költöznek Kínából az elrendelt szankciók miatt, a világ számos helyén igyekeznek helyet és energiát biztosítani számukra, többek között Amerikában (főleg Texasban), Szibériában vagy épp Kazahsztánban. Állítólag olcsó áramot, toleráns hatóságokat és hűvös éghajlatot keresnek, akik megtehetik, hogy költöznek (a vízerőmű vagy olajmező is szempont lehet a költözéskor).

A májusi, 50 százalékos zuhanás ellenére a globális bitcoinbányászat közel annyi energiát használt el július elején a Cambridge-i Egyetem szerint, mint amennyit Ausztria egy év alatt.

Hosszú távon a szakértők még több bányászközpontra számítanak, most azonban az adatközpontok kapacitási problémáival, logisztikai nehézségekkel küzdenek a bányászok. A Kínában lévő eszközöket begyűjtik, tesztelik, csomagolják, külföldre szállítják, vámoltatják. A szakértők szerint ehhez a művelethez a kicsi szereplőknek nem biztos, hogy van elég pénze és tapasztalata, számukra nehezebb a költözés. Vannak, akik teljesen felhagynak a tevékenységgel, és eldobják eszközeiket a beszámolók alapján. Kínában a bányászat 90 százaléka szűnhet meg ennek hatására az OKEx Insight szerint.

Elemzők szerint földrajzi szétszóródáshoz vezetnek a kínai intézkedések, számos vállalat már most hatalmas keresletet tapasztal több országban is.

Azóta történt

Előzmények