Gyorsan befoltozta a Windowsok PrintNightmare rését a Microsoft

A vállalat még a Windows 7-re is kiadott egy javítocsomagot, mivel a szóban forgó sebezhetőség eléggé veszélyesnek számít.

A Microsoft bejelentette, hogy az elmúlt héten felfedezett, PrintNightmare (CVE-2021-34527) nevű biztonsági rés tekintetében, több Windows verzióhoz is kiadták a szükséges javítást. Az említett sebezhetőség a Windows Print Spooler szervizfolyamatban volt megtalálható, és a kihasználásával akár a távoli kódfuttatás is lehetségessé vált, méghozzá rendszergazda jogkörrel.

Mivel a Windows Print Spooler szervizfolyamat alapértelmezetten fut, a Microsoft kénytelen volt gyorsan reagálni, és a javításukat elérhetővé tették a Windows Server 2019, a Windows Server 2012 R2, a Windows Server 2008, a Windows 8.1, a Windows RT 8.1 és a Windows 7 operációs rendszerekhez, illetve a 1607-esnél újabb Windows 10 verziókhoz. Az ennél korábbi Windows 10 változatok, illetve a Windows Server 2012 és 2016 rendszerek kicsit később kapják meg a javítást, de már ezek a csomagok is készülnek.

A felhasználók számára több lehetőség van frissíteni, ezeket az alábbi oldal bővebben részletezi, ahol a megfelelő operációs rendszerekre letölthetők a javítócsomagok. A Microsoft emellett egy másik, régebbi Print Spooler sebezhetőséget (CVE-2021-1675) is korrigált, ez is települni fog.

Azóta történt