2,5 milliárd dollárért vettek NFT-t az emberek 2021 első felében

Új, soha nem látott magasságokba emelkedett az NFT-piac: 2020 első 6 hónapja alatt 13,7 millió, 2021 első 6 hónapja alatt 2,5 milliárd dollárért vettek ilyesmit az emberek.

A legutóbbi elemzések adatai szerint elképesztően kilőtt az NFT-piac. Míg 2020 első felében 13,7 millió dolláros volt a forgalom, addig 2021 első felében már 2,5 milliárd dollár értékben vettek NFT-ket az emberek.

A piac robbanása után még mindig sok NFT-t adnak el, a szektorban meghatározó OpenSea például júniusban rekordokat ünnepelhetett.

Hirdetés

Kulturális jelentőségük miatt egyesek gyűjthető különlegességnek tartják az NFT-ket, mások spekulációs célú befektetésnek.

Március óta hetente 10-20 ezer vevőt regisztrálnak, így alapvetően több a vevő, mint az eladó a NonFungible.com szerint (az oldal az ethereum blockchainen lévő NFT-tranzakciókat aggregálja).

A tranzakciók típusától függően a teljes eladási szám eléggé változik, a DappRadar például több blockchaint is követ, szerintük 2,5 milliárd dollárra rúgtak az eladások 6 hónap alatt. A NonFunfigble.com szerint 1,3 milliárd dollárról van szó, plusz 8 milliárd dollárnyi DeFi (decentralizált pénzügy) NFT-ről.


[+]

Érdekesség, hogy a legnagyobb NFT-eladások (köztük azok, amelyeket aukciósházak bonyolítanak) gyakran off-chain történnek, az adatokhoz manuálisan kell azokat hozzáadni.

A legdrágábban értékesített NFT továbbra a 69,3 millió dolláros, Beeple-féle csomag, amit a 11,8 millió dolláros CryptoPunk kollekció követ.

Egyes NFT-típusok népszerűsége egyébként csökkent, az amerikai NBA Top Shot piactér vevőszáma ugyanis 3 hónap alatt 403 ezerről 246 ezerre csökkent, a videós kivágások átlagára pedig 182 dollárról 27 dollárra ment le. Eközben viszont 10 ezer egyedi, digitális majom NFT-re építő Bored Ape Yacht Club népszerűsége az egekbe repült, egy ilyen NFT ára 1574 százalékkal, 3600 dollárra emelkedett 3 hónap alatt, a klub eladásai pedig már a 61 millió dollárt is túllépték.

Azóta történt

Előzmények