Mi történt az ethereum hash-rátájával?

Körülbelül 17 százalékos visszaesés figyelhető meg az ethereum hash-rátájával kapcsolatban – szakértők szerint Kína kriptoellenes intézkedéseinek lehet ez a következménye.

Az NVIDIA maga is sokat tett azért, hogy eltántorítsa az ethereumbányászokat attól, hogy felvásárolják az összes grafikus vezérlőjét. A gamerek viszont annak ellenére sem tapasztalhatták a helyzet javulását, hogy az NVIDIA bányászhardverrel állt elő, továbbá csökkentette a hash-rátát az Ampere-alapú kártyákon.

A videokártya vásárlása előtt álló játékosok számára most azonban jó hír lehet, hogy az Etherscan.io adatai alapján az ethereum hash-rátája nagyjából 17 százalékkal csökkent.

Az érték tegnap nagyjából 508 001 GH/s volt, ami jelentősen alacsonyabb a júniusi 610 832 GH/s átlagnál. Számítások szerint ez a csökkenés olyan, mintha kivontak volna a hálózatból 875 ezer darab GeForce RTX 3090-et. Persze nem erről van szó, ráadásul az ASIC gépek eleve hatékonyabbak ilyen téren (például a Bitmain Antminer E9).

A szakértők szerint a csökkenés hátterében Kína kriptoellenes intézkedései állnak. Mint arról nemrég beszámoltunk, a kriptobányászok nagy erőkkel költöznek Kínából, főleg Amerikába, Szibériába és Kazahsztánba. Mindez viszont azt is jelenti, hogy a hash-ráta visszaesése valószínűleg csak átmeneti.

Azt is mondják az elemzők, hogy bár a globális chiphiány idén és jövőre is kitart, egyszer eljön az a pont, amikor a bányászok elárasztják a piacot használt grafikus vezérlőkkel – ez pedig jelentősen mérsékelheti a videokártyák árazását. A folyamat már elindult, de időbe telik, mire normalizálódhatnak az árak. Előéletük és terhelésük miatt a bányászatra használt kártyák egyébként jelentősen olcsóbbak, de egyes esetekben helyrepofozhatóak a hővezető paszta és a hűtő cseréjével.

Azóta történt

Előzmények