Beperelték a Google-t Amerikában a Play Áruház uralma miatt

Újabb nagy trösztellenes per: 36 amerikai állam versenyellenes viselkedéssel és a Play Áruház monopóliumának törvénytelen fenntartásával vádolja a Google-t.

36 amerikai állam nyújtott be közösen pert a Google ellen. A vád szerint versenyellenes viselkedést tanúsít a cég a Play Áruház kapcsán, legyen szó az appok terjesztéséről vagy a fizetésekről. Versenyellenes módszereket, a monopolhelyzettel való visszaélést és annak törvénytelen eszközökkel való fenntartását említik.

Hirdetés

Az újabb nagy trösztellenes perben azzal vádolják a Google-t, hogy technológiai akadályokat és pontatlan figyelmeztetéseket használ annak érdekében, hogy elijessze a felhasználókat az úgynevezett sideloadingtól, továbbá megtiltja a gyártóknak, hogy riválisok alkalmazásboltokat telepítsenek előre a készülékeikre (de ha engedi is a Play Áruház valamely alternatíváját, igyekszik félrevezető üzenetekkel eltántorítani az embereket azok használatától).

A dokumentumok szerint az amerikai, androidos felhasználók több mint 90 százaléka a Google Play Áruházat használja, egyetlen másik alkalmazásbolt piaci részesedése sem haladja meg az 5 százalékot.

A Play Áruház uralmát nem csak az appok terjesztése kapcsán támadják, de azt is sérelmezik, hogy 30 százalékot vesz le a fizetésekből a Google. Állítólag ez áremelésekhez, többletköltésekhez vezet, a Google a monopolhelyzetét és hiperdomináns piaci pozícióját felhasználva szerintük törvénytelenül szerez dollármilliárdokat kisebb cégektől, riválisoktól és fogyasztóktól, a szükséges kifizetéseken felül.

A vádak szerint a Google igyekszik elrettenteni a felhasználókat az appok más forrásból való telepítésétől és a sideloadingtól, például a gyártókkal és a fejlesztőkkel kötött megállapodások, túlzó figyelmeztetőüzenetek révén. Azt állítják, hogy rengeteg fejlesztőnek fizettek azért, hogy ne támogasson más alkalmazásboltot. Azt is mondják, hogy titkos projektek révén fel akarták számolni a Samsung alkalmazásboltja által jelentett nagy fenyegetést, úgy, hogy fizettek volna a Samsungnak, hogy szálljon ki a versenyből.

A Google külön blogbejegyzésben utasította vissza a vádak zömét, a cég szerint ők és a platform is támogatják a riválisokat, a választást és a nyitottságot.

Az államok nem zárták ki, hogy hasonló perbe fogják az Apple-t is.

Azóta történt

Előzmények