Biztonságosnak hitt okostelefonok segítségével kapcsolt le bűnözőket az FBI

Egyedi verziós Androiddal verték át a biztonságot kereső bűnözőket, Amerikában, Európában és Ausztráliában is sok embert tartóztattak le.

Elsőre egy teljesen átlagos mobilnak tűnik az a Google Pixel 4a, amelyről a Motherboard részletesen is mesél. Valójában azonban az FBI egyedi, testre szabott firmware-t használt rajta azért, hogy elfogja a bűnözőket és üzeneteiket.

A Motherboard most hozzájutott egy sokat emlegetett Anom mobilhoz, és alaposabban is megvizsgálta.

Bírósági dokumentumok alapján biztonságos eszközök korábbi forgalmazója saját termék fejlesztésébe kezdett, amelynek a neve Anom lett – majd megkereste az FBI-t, hogy használják az eszközeit a nyomozásokhoz.

Az Anom mobilok egyedi firmware-t és biztonságos funkciókat ígértek, a zárolt kijelzőn a PIN-hez minden alkalommal átrendezték például a számokat, nehogy a kíváncsi emberek kilessék a jelkódot.

Az ArcaneOS rendszert futtató készülékekből később sokat eladtak különböző platformokon, a gyanútlan vevők pedig nem értették, mi történik mobiljaikkal, miért nem indulnak egyes appok, működnek funkciók. A módosított szoftver mellett azonban a bootloadert is zárolták, így nem igazán lehetett egyszerűen helyreállítani a készülékeket.

A múlt hónapban végül bombaként robbant a hír, hogy az FBI az Anom több millió felhasználóját és azok üzenetváltásait évek óta figyeli több mint 100 országban, együttműködések keretében pedig emberek százait tartóztatták le Amerikában, Európában és Ausztráliában is júniusban. Az érintett bűnözők a jelentések szerint nagyszabású csempészettel foglalkoztak, és amint rájöttek, hogy mi történik, gyanútlan emberekre próbálták tömegével rásózni olcsón az Anom eszközöket.

Azóta történt

Előzmények